Nederlandsche Filmliga Officieele mededeelingen

Uittreksel uit de statuten:

Art. 1: De Nederlandsche Filmliga, gevestigd te Amsterdam, heeft ten doel de bevordering van de ontwikkeling van de film tot filmkunst eenerzijds en de vorming van een kunstzinnig bioscooppubliek anderzijds.

 

Art. 2: De Liga tracht dit doel te bereiken door:

a.het introduceeren hier te lande van werkelijk artistieke films,
b.bevordering van vertooning van interessante filmexperimenten van welken aard ook,
c.het bevorderen van goed begrijpen en waardeeren van filmkunst door uitgifte van doelmatige geschriften of andere propagandamiddelen,
d.het met wettige middelen optreden voor die belangen bij de bevoegde autoriteiten,
e.alle andere wettige middelen, die aan deze doeleinden bevorderlijk kunnen zijn, en zulks hetzij alleen of in samenwerking met andere vereenigingen.

VOORZITTER VAN HET HOOFDBESTUUR: Mr. Henrik Scholte

 

SECRETARIS-PENNINGM. VAN HET HOOFDBESTUUR: (SECRÉTAIRE-TRÉSORIER GÉNÉRAL)

 

Dr: Menno ter Braak, Nieuwe Binnenweg 131, ROTTERDAM, Telefoon 33385, Postgiro 131747

 

ALGEMEENE TECHNISCHE LEIDING: (CONSEIL TECHNIQUE)

 

Joris Ivens en Ed. Pelster, Kalverstraat 115, AMSTERDAM-C., Tel. 37071

 

ALGEMEEN BUITENLANDSCH VERTEGENWOORDIGER: (CORRESPONDANT GÉNÉRAL POUR L'ÉTRANGER)

M.H.K. Franken, 4 Rue Crébillon, PARIS VI

 

AFDEELINGSSECRETARISSEN:

 

Amsterdam: W.F. Bon, Oosterpark 73, Tel. 51762

Rotterdam: Mej. Ida Liefrinck, West Nieuwland 17

's-Gravenhage: Mevr. M. Visser, Stadhouderslaan 23

Utrecht: Jhr. Dr. R.M. Rademacher Schorer, Wilh p. 12

Arnhem: L.P.J. Braat, Cordesstraat 6

Hilversum (Gooi): Mej. O. Mühlenfeld, Heerenstr. 39

Eindhoven: Mr. G. Verryn Stuart, Hoogstraat 118a

Leiden: D.P.M. Gratama, Oude Vest 85a

 

BUITENGEWONE AFDEELING:

 

Delft ‘Vrije Studie’: v. Mourik Broekman, Noordeinde 11

 

MUZIKAAL ADVISEUR:

 

Lou Lichtveld, Marg. van Clevelaan 9, BUITENVELDERT (Nw. Amstel)

 

JURIDISCH ADVISEUR:

Mr. J.H. Polenaar

 

N.B. OPGAVEN NIEUWE LEDEN EN BETALING CONTRIBUTIE UITSLUITEND AAN DE AFDEELINGS-SECRETARISSEN! ALLEEN CORRESPONDENTIE DE NEDERLANDSCHE FILMLIGA BETREFFENDE AAN DEN SECRETARIS V.H. HOOFDBESTUUR

Filmliga Amsterdam

Het Bestuur der Filmliga Amsterdam ziet zich in de omstandigheden geplaatst om voor het volgende schrijven van den muzikalen adviseur Lou Lichtveld aandacht in het tijdschrift Filmliga te vragen:

 

Uit de vele theoretische beschouwingen omtrent filmbegeleiding, die ook in dit blad verschenen, is reeds genoeg gebleken, dat het vervaardigen van een passende muziek bij filmvertooningen een uiterst delicate zaak is. Doch daar de pogingen om het zonder muziek te doen een zeer onbevredigend resultaat hadden, bleef slechts één weg open: die van experimenteeren. En voor de Amsterdamsche afdeeling der Filmliga werd dit jaar het experiment dubbel moeilijk, doordat men gebonden was aan mechanische muziek-reproductie.

Bij de laatste uitvoeringen is er echter zelfs tot experimenteeren geen kans geweest, daar de films gedeeltelijk slechts enkele uren voor

[p. 533]

[67]

 

de voorstelling gereed kwamen, en gedeeltelijk eerst op het moment der voorstelling zelve werden afgeleverd.

Herhaalde protesten hiertegen mochten niet baten, zoodat ondergeteekende zich genoodzaakt ziet elke verantwoordelijkheid voor de begeleidingsmuziek van de laatste en wellicht de komende ligavoorstellingen van zich af te wijzen.

Ook voor de muziek welke in andere afdeelingen gespeeld wordt kan ondergeteekende niet de minste verantwoording op zich nemen, daar het volkomen onzeker is, dat zijn sporadisch verstrekte adviezen juist werden nagekomen.

LICHTVELD

 

Het Bestuur der Filmliga moet deze klacht helaas letterlijk onderschrijven en, ofschoon de Heer Lichtveld zich bereid verklaard heeft, de muzikale verzorging der resteerende programma's ook in de gegeven omstandigheden zoo goed mogelijk te blijven verzorgen en anderzijds de technische leiding de toezegging gedaan heeft, al het mogelijke te doen om genoemde, ernstige feilen voor de toekomst te voorkomen, is hiermee de klacht, die ook de onze is, toch niet ontzenuwd.

Voor een deel kan de technische leiding zich ongetwijfeld op een force majeur beroepen. Niet alleen heeft ‘het bedrijf’ zich nu eenmaal de hebbelijkheid aangemeten om alle films, binnen- of buitenlandsche, op het allerlaatste oogenblik af te leveren, wat wel in verband staat met de overhaaste wijze, waarop de bioskopen zich des Vrijdags plegen te verschoonen. Maar ook in eigen kringen hebben wij moeten ervaren, dat een film besproken en de trommel in handen hebben twee zeer verschillende fasen in het ondankbare werk van het bestuur vormen. Ivens' ‘Zuiderzee’, dat o.i. op een programma nederlandsche cinematografie toch persé niet mocht ontbreken, bestond alleen als onderdeel van de propaganda-film ‘Wij Bouwen’, die avond aan avond tot in de uithoeken des lands wordt vertoond.

Dankzij de groote bereidwilligheid van den Alg. Ned. Bouwvakarbeidersbond kon de film nu en dan overdag aan de firma Capi worden afgestaan, waar men te onzen behoeve met koortsachtige ijver een nieuw positief van het in duizend stukken liggend negatief vervaardigde. Het is nog een gelukkig toeval dat deze film, bij afwezigheid van Ivens zelf, gereedgekomen is. Doch het was dan ook op den dag der vertooning zelf, des avonds te zes uur. Het spreekt vanzelf, dat de Heer Lichtveld daardoor niet in de gelegenheid was om haar nog muzikaal te illustreeren. Wij hebben deze film nadat eenmaal de muziek (terecht helaas) ‘weggefloten’ was, op een tweede voorstelling geheel zonder muziek vertoond, doch zij is niet het type film, dat dit ongestraft verdraagt.

Dit geval is geen uitzondering. Door toedoen van het Bestuur der Filmliga Amsterdam heeft echter het Hoofdbestuur er bij de Technische Leiding met den meesten nadruk op aangedrongen om alles te doen wat in haar macnt was teneinde een vroeger afleveren der te vertoonen films te bevorderen. Er is derhalve een redelijke kans, dat voor de resteerende voorstellingen het euvel, met hulp van de gewaardeerde activiteit van den Heer Lichtveld, verholpen kan worden en de Filmliga Amsterdam en speciaal het publiek der beide Vrijdagavondvoorstellingen, dat voor proefkonijn moet dienen, terwijl het, gezien de splitsing in drie voorstellingen en de niet overgerieflijke accomodatie van het Theater De Uitkijk toch reeds in ongunstiger conditie is dan verleden jaar, in het vervolg niet meer het nadeel eener ‘generale repetitie’ of minder dan dat, in zoo ernstige mate zal voelen.

De clementie voor onze ‘amateurs-exploitatie’ roepen wij intusschen steeds in. Wie Max Tak of het orgel wil hooren, gae naar Tuschinski.

Filmliga Arnhem

Naar aanleiding van het feit, dat in deze Afdeeling een (extra) Eisenstein-avond niet kon doorgaan, aangezien op het laatste oogenblik behalve de reeds overeengekomen onkost-vergoeding ook nog séjour van de Directie der Fim-film als eisch werd gesteld, heeft deze Afdeeling ernstige finantiëele schade geleden, waarvoor zij bij de daartoe bevoegde instantie verhaal heeft gezocht.

Onze komende Programma's

Met den Heer Charles de Keukeleire (Brussel) is als datum half Maart overeengekomen. Voorts is in overweging de opvoering van de Erich von Stroheim-film ‘Greed’.