Nederlandsche filmliga
Officieele mededeelingen
UITTREKSEL UIT DE STATUTEN:
Art. 1: | De Nederlandsche Filmliga, gevestigd te Amsterdam, heeft ten doel de bevordering van de ontwikkeling van de film tot filmkunst eenerzijds en de vorming van een kunstzinnig bioscooppubliek anderzijds. | ||||||||||
Art. 2: | De Liga tracht dit doel te bereiken door:
|
VOORZITTER VAN HET HOOFDBESTUUR: Henrik Scholte.
SECRETARIS-PENNINGM. VAN HET HOOFDBESTUUR: Menno ter Braak, den Texstr. 31b, AMSTERDAM-Centrum. Postgiro 131747.
ALGEMEENE TECHNISCHE LEIDING: Joris Ivens en Ed. Pelster, Ceintuurbaan 187, AMSTERDAM-Zuid, tel. 29775.
BUITENLANDSCHE CORRESPONDENTEN: M.H.K. Franken, Hotel Crébillon, Rue Crébillon, Paris VI. Simon Koster, Eisenacherstr. 103, Berlin W 30.
AFDEELINGSSECRETARISSEN: Amsterdam: Menno ter Braak, den Texstr. 31b (C.).
Rotterdam: Mr. Joh. Huyts, Bergsingel 119B.
's-Gravenhage:...............
Utrecht: Ir. S. van Ravesteyn, Adm. van Gentstr. 33.
Groningen: Halbo C. Kool, Stoeldraaierstr. 2.
BUITENGEWONE AFDEELING: Delft (‘Vrije Studie’): C. Asselbergs, Korenmarkt 11.
JURIDISCH ADVISEUR: Mr. J.M. Polenaar.
Nederlandsche Filmliga
Op 17 Sept. j.l. werd te Amsterdam opgericht de Nederlandsche Filmliga als Centrale der Afdeelingen. Zij zal onder technische voorlichting de programma's samenstellen en in circulatie brengen.
De Nederlandsche Filmliga verkreeg de medewerking van Mr. J.M. Polenaar als juridisch adviseur en van den Heer Jaap de Vries als muzikaal adviseur.
Filmliga Amsterdam
De groei der afdeeling is zeer voorspoedig gegaan. Zij heeft voor de eerste matinée het Centraaltheater gehuurd en hoopt het te kunnen houden. De matinée's te Amsterdam zijn tevens de premières der Nederlandsche Filmliga en worden ongeveer om de drie weken op Zaterdag gehouden. Voor de eerste voorstelling staat Amsterdam geen introductie toe. Voor de volgende middagen zal deze kwestie nog nader onder oogen gezien worden.
Filmliga Rotterdam
Op de circulaire der afdeeling hebben velen zich als lid opgegeven. De voorstellingen vinden hier plaats op de Zaterdagen, volgende op die van Amsterdam en worden gegeven in de Corso Cinema, Coolsingel. Plaatselijke Adviseurs dezer afdeeling zijn de H.H. Roem en van Lier, directeuren van dit theater.
Rotterdam heeft voor volgende personen uit hetzelfde gezin een reductie toegestaan. Het Bestuur dezer afdeeling heeft tevens de vorming van een plaatselijk garantiefonds op zich genomen.
Filmliga Den Haag
Ofschoon deorganisatie dezer afdeeling nog geenszins geregeld is, heeft zij reeds eenige adhaesiebetuigingen gekregen en hoopt binnenkort met een beknopt manifest haar leden te verzamelen. Theater en datum der opvoering waren bij het afdrukken van dit nummer nog niet bekend.
Filmliga Utrecht
[12]
Ook deze afdeeling is met een eigen manifest verschenen. Officieel wordt haar Bestuur eerst op de openingsvoorstelling geconstitueerd.
Haarvoorstellingen worden gegeven op de Dinsdagavonden, volgende op de Amsterdamsche première, in den ‘Salon Bresser’, op het Vreeburg. Introductie wordt hier niet verleend.
Filmliga Groningen
Deze afdeeling, in Juli opgericht door een klein aantal belangstellenden, heeft zich sindsdien belangrijk uitgebreid. Zij neemt echter voorloopig slechts 6 matiné's van het Liga-programma en zal deze geven in de kleine Concertzaal van de Harmonie, op den derden Dinsdag na Amsterdam. Muzikaal adviseur is hier de Heer Cor Kuiler, dirigent Gron. Orkest, en technische adviseurs de H.H.A.R. de Boer, directeur Luxor Theater, en J. Thie, plaatselijk directeur Capi.
Filmliga Delft (‘Vrije Studie’)
De corpsvereeniging ‘Vrije Studie’ heeft besloten, onder verhooging hunner contributie, voorloopig 6 programma's der Nederlandsche Liga op te voeren en is dus als buitengewone afdeeling erkend. Voor burger-introductie zal zij waarschijnlijk een donateurschap ad hoc in stellen.
Zij draait in de tot bioscoop ingerichte Stadsdoelen (‘Paramount Palace’) op Vrijdagavond na de Amsterdamsche première.
Oprichtingsplannen
Over de oprichting van plaatselijke Liga's te Dordrecht, Assen en Amersfoort kunnen nog geen nadere mededeelingen verstrekt worden.
Nederlandsch-Indië
Uit Soerabaja werd den 14den Juli het volgende telegram ontvangen:
‘Filmcentrale bond Ned. Indische kunstkringen met groote verrassing uit mailbladen totstandkoming Uwer Liga vernemend zendt U hartelijkste gelukwenschen doet krachtig beroep op innige samenwerking ter bereiking gemeenschappelijk doel’.
Dit telegram werd gevolgd door schriftelijke sympathiebetuigingen en tevens door een uitvoerig rapport aangaande de ervaringen door de Indische Filmcentrale in haar campagne opgedaan. Het zal een ernstig punt van overweging voor de technische leiding der Nederlandsche Liga uitmaken, in hoeverre, behalve ideëele steun, ook practische medewerking aan Indië zal kunnen worden verleend.
Buitenlandsche Relaties
De correspondenten van dit blad te Parijs en Berlijn zijn tevens de vertegenwoordigers der Liga ter plaatse.
Het ligt in de bedoeling, de uitwisseling van avantgarde-films tusschen Parijs en Berlijn v.v. over Amsterdam te doen loopen.
Tweede Matinée
De tweede matinée zal vermoedelijk drie weken na de openingsmatinée gehouden worden. Overwogen wordt de reprise van de films ‘Crainquebille’ (Feyder) of ‘De Straat’ (Karl Grüne), aangevuld met cinéma pur (Chomette) en een vooroorlogsche film.
‘De explicateur’
In het oprichtingscommuniqué der Nederlandsche Filmliga is dit blad onder den naam ‘De Explicateur’ aangekondigd. Nadat wij de overtuiging gekregen hadden, dat de ironische beteekenis van dezen naam niet door ieder gevoeld werd, hebben wij het blad eenvoudig ‘Filmliga’ genoemd. Men spare ons spitsvondige terechtwijzigingen!
Archief en bibliotheek
Het Archief der Vereeniging staat, na voorafgaande schriftelijke aanvrage bij den algemeenen secretaris, voor de Ieden der afdeelingen open.
Voor de vorming van een bibliotheek, welke mettertijd alle werken op filmgebied uit de laatste jaren zal omvatten en dan onze leden ten dienste staat, vragen wij vriendelijk vrijwillige finantiëele bijdragen of giften in natura.
Nederlandsche bioscoopbond
Een Conferentie van het Hoofdbestuur der Nederlandsche Film Liga met dat van den Bioscoopbond, 12 Sept. j.l., heeft tot volledige ideëele en practische samenwerking geleid.
Na de algemeene vergadering van den Bioscoopbond, gevolgd door nadere besprekingen, zullen wij hiervoor een uitvoerig communiqué uitgeven.
Filmtijdschriften
Onder de sympathiebetuigingen bij de oprichting der Filmliga waren o.m. ook aanbiedingen van de tijdschriften ‘Cinema en Theater’ en ‘Het Lichtbeeld’ om hun kolommen voor geregelde mededeelingen der Liga ter beschikking te stellen. Hoewel wij thans door de uitgifte van een eigen orgaan van die aanbiedingen geen gebruik kunnen maken, brengen wij genoemde bladen toch onzen hartelijken dank voor hun welwillendheid.
Met alle tijdschriften op Filmgebied vragen wij ruilnummers!