Boeken op mennoterbraak.nl

Lijst van boeken      |      Overzicht vertaalde boeken van Menno ter Braak

 

 

Boeken op mennoterbraak.nl

In deze afdeling zijn alle zelfstandige publicaties van Menno ter Braak (essays, romans, toneel) opgenomen, voorzien van een inleiding, een editiegeschiedenis en een opgave van secundaire literatuur. Zie ook de bibliografie (door Léon Hanssen) en de bibliografische informatie die in de Bibliografie van de Nederlandse Taal- en Literatuurwetenschap aan het auteursrecord Menno ter Braak gelinkt is. 

 

Doorzoekbare leestekst naast origineel

Bij de boeken worden afbeeldingen van manuscripten, drukproeven of aantekeningen uit de Collectie Menno ter Braak van het Literatuurmuseum getoond. Deze documenten zijn in samenwerking met het Literatuurmuseum in het kader van het Metamorfozeproject, het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed, voor deze website gescand. Zo ontstaat de mogelijkheid om naast iedere tekst ook het bijbehorende handschrift/typoscript of de drukproef te bekijken. Al het bij een titel beschikbare archiefmateriaal is te bereiken via de optie archief, u komt dan uit bij de afdeling foto’s en documenten.

Alle eerste drukken zijn als pdf downloadbaar.


Verantwoording
Teksten op deze website worden bij voorkeur in de oorspronkelijke vorm en spelling gepresenteerd. Indien er meerdere tekstversies bestaan, worden ook de latere versies getoond. Een keuze uit het werk van Menno ter Braak is eerder uitgegeven als Verzameld Werk (1949-1951):

 

Deel 1 (Het carnaval der burgersAfscheid van domineeslandMan tegen manKaiser Otto III) (boek) (tekst)

 

Deel 2 (Hampton CourtDr Dumay verliestDe PantserkrantCinema militansDe absolute filmDémasqué der schoonheid) (boek) (tekst)

 

Deel 3 (Politicus zonder partijVan oude en nieuwe ChristenenHet tweede gezichtHet nationaal-socialisme als rancuneleerHet christendomDe Augustijner monnik en zijn trouwe duivelDe nieuwe elite) (boek) (tekst)

 

Deel 4 (In gesprek met de vorigenDouwes Dekker en MultatuliDe duivelskunstenaarVerspreide artikelenCritisch journaal, Beschouwingen van de toneelcriticusNagelaten werkAanhangsel) (boek) (tekst)

 

Deel 5 (Kronieken) (boek) (tekst)

 

Deel 6 (Kronieken) (boek) (tekst)

 

Deel 7 (Kronieken) (boek) (tekst)

 

Bij Uitgeverij G.A. van Oorschot is een Eboek met de teksten van alle 24 zelfstandig uitgegeven publicaties van Ter Braak verkrijgbaar.


Zoekfuncties
Op termijn zullen alle in de werken genoemde personen, personages, instellingen en werken een lemma krijgen in de MtB-Web-Encyclopdie. Het MtB-Web-Kalendarium geeft een overzicht van de gelijktijdigheid van de gebeurtenissen in het leven van Ter Braak. Zie ook de afdeling secundaire literatuur op deze website.

 

 


Foto: Emiel van Moerkerken (© Van Moerkerken)