E. du Perron
aan
Menno ter Braak

Bellevue, [1 mei 1933]

Bellevue, Maandagavond.

Beste Menno,

Dit nogal haastig: ik heb van allerlei te doen - Jany legt ook daartusschendoor beslag op me - en de berichten uit Brussel zijn, dat Timmers Verhoeven (de man die voor mij opkomt) nu zéér duidelijk de overtuiging heeft gekregen dat de notarissen mèt de advocaat onder één hoedje spelen en dat ik in handen van een ploertentroepje ben. Er zal wel niets van de heele erfenis overblijven, dat wordt steeds duidelijker, en het kasteel is ook al précair. Te beroerd om je hier languit te vertellen. Ik ben er erg mee bezig en word opgevreten door mijn gevoel van machteloosheid.

Anthonie is met de ‘verdomde lieve’ in Parijs; Jany is onuitputtelijk over het stel, dat hij hyper-belachelijk vindt; zij ‘het type zelf van de Duitsch-Zwitsersche’. Zij spreken Duitsch-Zwitsersch met elkaar; gisteren werd zij op de boulevard bijna overreden en Anthonie brulde: ‘Pas oef!’ Jany: - Ik hield mijn hart vast, ik dacht: zoo meteen, als ze nu gered is, dan is er niets meer aan te doen, dan gaat hij heusch nog jodelen'.

We zaten, Bep, Jany, Van Uytvanck en ik, in het pederastencafé Sélect, met vlak bij ons: Dr. J.F. Otten, in gezelschap van mijnheer en mevrouw Van Loon en nog een dame, meen ik. Quite de ‘Américain’. - Maar Jany was erg op dreef en aardig. Kan je me je verslag over Anthonie en de humor zenden?

Ik zal Stols dat ex. maar niet sturen, dan als het niet anders kan.

Dank voor de philosofie in toppen. Ik stuur je als contrageschenk een klein boekje dat je misschien interesseert.

Ik ben erg benieuwd naar Forum. Jan v. Nijlen komt Zaterdag a.s. voor een paar dagen hier en logeert bij de Van Schendels. De roman van Maulraux komt over een weekje uit. Je moet er vooral een ex. van inslaan, het is het allerbeste hier in Frankrijk sinds jaren; het einde is superbe.

Ik hoop voor Vestdijk het beste, en ook dat hij redacteur van Forum wordt.

Wat is die Kreuger-affaire? Ik vergat Jany ernaar te vragen.

Beste wenschen voor de Zieke en de wildbloeiende Agave - ook van Bep; een hand van je

E.

Zie ook de geactualiseerde versie van het notenapparaat van de brieven-editie Van Galen Last (1962).

 

Origineel: Letterkundig Museum, Den Haag

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie