E. du Perron
aan
Menno ter Braak
Bellevue, 29 augustus 1933
Bellevue, Dinsdag.
Beste Menno,
Gelijk hiermee zend ik je de door Thelen geheel herziene, gekuischte copy van den brief uit Mallorca, die ook bekort is. Hij moet er nu ook werkelijk in, alle capriolen van Bouws en event. Maurice ten spijt, anders slaan we een figuur als nooit tevoren. Bovendien, het is alleraardigst. Ik denk: maximum 7 blzn. Panopticum. Dan liever ook geen Holl. panopt. erbij. Ik herstelde hier en daar een woord uit de oude lezing, dat mij pittiger leek. Verder, bij gebrek aan een equivalent Hollandsch auteur, Valle-Inclan, groot snobistisch Spaansch auteur met reeds witte baard. Zou het in het October-nr. kunnen? Voor de duiten het adres van Thelen aan our Unspeakable opgeven: Apartado 112, Palma Mallorca.
Meteen gaat het stuk over Java terug, dat Coenen niet gebruiken kan, - het is duidelijk nog veel te forumsch voor hem. Ik werkte nog een blz. over Maurits om. Dus dit nu in October, laat de verhalen maar wachten, of zend ze mij terug. Voor Dec. zijn ze te lang.
Ik heb het type van je ‘geniale’ notaris gevonden: F. Coenen. Het komt ook uit: jij (hem vergelijkende met allerlei leeraren) vindt hem aardig; ik (hem zettende op ± calender-standpunt) vind hem, ondanks alle pogingen tot toenadering, nog altijd even cheap. - Stuur mij gauw De Kalender en de Notaris terug, opdat ik er dit voorbeeld nog in zette!
In Gide, Prétextes (heb je het?) staan 2 uitstekende stukken: over Stirner en over Nietzsche, in de Lettres à Angèle. Lees ze eens over, als je ze al kent.
Hart. groeten van je
E.
Het stuk van Bep gaat ook in het pak.
[E.d.P.-d.R.:] L.M. Ik was werkelijk geslagen door je vergeefsche moeite met Extase en erg dankbaar. Kun je het niet voor fl.10 ergens kwijt? Anders kan ik het begin in elk geval voor Potomak gebruiken. Maar tot a.s. Maandag is het tot je beschikking. Ik vergat je te schrijven dat Pia vaag wist wie abbé Galiani was: hoorde in de fransche 18e eeuw in Enceclopedie-kringen. Waarsch. italiaansche afkomst.
Zie ook de geactualiseerde versie van het notenapparaat van de brieven-editie Van Galen Last (1962).
Origineel: Letterkundig Museum, Den Haag