E. du Perron
aan
Menno ter Braak

Bellevue, [26 september 1933]

Bellevue, Dinsdagavond.

Beste Menno,

Gelijk hiermee stuur ik je 2 hfdstn. Ducroo ter lezing - het vervolg van de herinneringen. Er komt nog meer. Schrijf mij je opinie niet dadelijk, maar wacht op de rest; daarna graag uitvoerig, niet over de literaire prestatie ervan maar menschelijk. Dit is noodig voor het portret van Wijdenes! - Krabbel maar vast wat op, dat is prachtig.

Het art. over Tielrooy zend ik je over ± 10 dagen. Ik wil eerst een boek lezen van Dwinger, voor de ‘Nick-Carter-sfeer’. Verder heeft Suarès, schijnt het, zijn excuus gemaakt aan Nietzsche. Van allerlei moet er dus nog in gewijzigd worden. Ook die stommiteit over dat ‘vrouwen hun waardigheid zouden vinden in hun amants, mannen in reizen’, waaruit T. zoo'n symptomatische beteekenis haalt voor Malraux; M. heeft mij deze passage laten zien: het is een opmerking van Valérie aan Ferral (p. 137)! Dat is voor zoo'n schoolmeester nog het toppunt; en die tik schenk ik hem niet.

Ik vind het best dat je dit stuk in December zet, maar onder één voorwaarde. Zend nu het stuk over de Liaisons naar Jan Gr., opdat hij probeere het in Gr. Ned. te krijgen; lukt dat niet, dan zetten we dàt in November en dit in December, of andersom, en wij laten de verhalen vervallen. Die verhalen krijg ik gemakkelijker elders geplaatst, deze beide stukken zijn typisch ‘forumsch’. Ik merk het met ‘Java’ al hoe moeilijk iets te plaatsen is, dat voor Forum geschreven werd.

De verhalen komen dan bv. in de cahiers, als Zijlstra dat plannetje nog realiseert.

Houd de hfdstn. van Ducroo die ik je zend aan tot er wat meer is en zend dan alles aan Jan.

Tot zoover. Hart. groeten,

je

E.

Ik vind het ook geen onaardig idee, vooral nu òns Forum verdwijnen gaat, dat ik er ononderbroken ‘strijdend essayist’ in ben geweest. Voor andere tijden ander werk.

Zie ook de geactualiseerde versie van het notenapparaat van de brieven-editie Van Galen Last (1962).

 

Origineel: Letterkundig Museum, Den Haag

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie