E. du Perron
aan
Menno ter Braak

Parijs, 12 januari 1935

Parijs, 12 Januari 1935

Beste Menno,

Het nummer van Forum was alleraardigst, met één fout maar: te veel vervolgstukken.

Je stukje over Spier was erg aardig. (opnemen in den essaybundel). Debrot uitstekend; ik vind dit verhaal, met Ina Damman, zoowat het beste wat aan verhalend proza verleden jaar is uitgekomen. Heb je nog meer van dezen Cola? Zou je niet weer eens wat poëzie plaatsen van Slau? Hij had ook een curieus ‘verworpen’ romanfragment over Camoës-Cameron, dat ik hem sterk heb aangeraden te plaatsen, als ‘inédit’ na Het Verboden Rijk; het zou het voor- of nawoord van dat boek hebben kunnen zijn. Het was al gezet; wat is ervan geworden? Komt het misschien in het novellennummer?

Ik stuur je eerstdaags voor de rubriek panopticum een lovende reactie op Guéhenno (Journal d'un Homme de 40 ans); dat het niet een polemiek is, is zeker geen bezwaar, voor de variatie? Daarna wou ik een foto-album van Tahiti in panopt. bespreken, en tot slot de keurbundel uit Heyermans. Ik zal zorgen dat het wat ‘speciale’ stukjes worden, maar voor de groote letter komen zij toch niet in aanmerking.

Wat je essay-bundel betreft: ik geloof heusch dat er maar één goede oplossing is. Je leest alles over, alsof het gewone copy was - chronologisch, anders deugt er niets van! - en je neemt alles wat je nog goed lijkt, dus nu eens een compleet artikel, dan eens een aphoristische wijsheid, dan eens een fragment van 1 of 2 blzn. Als je korte en lange stukken voorziet van titels in kleine kapitalen (links boven), dan krijg je een heel merkwaardig boek en het eenige dat èn Ter Braak èn den Ter Braakminnaar heelemaal waardig is. (Het is trouwens een soort standaarddeel voor de ‘verspreide essays’, don't forget that!) Het kost je wat meer moeite, maar schiften moet je toch, als je uit je latere copy kiest, dus waarom niet van voren af aan? (Anders krijg je een boek met een willekeurige verzameling, vol gaten.)

Tot zoover. Ik geloof dat ik nog maar één hfdst. Ducroo te schrijven heb en ben deswege zeer opgelucht. Maar misschien moeten het er toch nog 2 zijn. Ik wacht nu met ongeduld op de proeven, want het begin ligt al ter zetterij.

Hartelijke groeten van ons 2,

je

E.

P.S. - Laat je me nog een ex. van het laatste Forum-nr. zenden? Wat ziet het er schattig uit in dit aquariumgroene gewaad. Maar het kleurtje doet mijn oog veel goed. Je hebt met dat pornografische fragment uit Ducroo en dit omslag toch niet de jonge lente van het 4e jaar willen suggereeren en nieuwe lezers trekken? Ik sprak hier Blijstra, die mij vertelde dat hij een kleine roman aan Forum had gestuurd, waarvan jij het begin goed vond en het einde slecht en Vic andersom. Is daar iets mee te doen?

Het fragment van Vestdijk was zéér curieus en pakkend. En het duitsch ervan is jajah voll Scharme, Gottbewahre.

Blijstra en Mies Blijstra hadden algemeen gehoord (op de Kring?), dat mevrouw Ter Braak - ik dacht eerst je moeder, maar het bleek dat Ant bedoeld werd - zoo'n mooie vrouw moest zijn.

Ik ga dat Stawisky-dagboek uitwerken waar ik je destijds over schreef. Een deel ervan wordt dan nog eens omgewerkt tot het laatste hfdst. van Ducroo, het andere deel komt onvermomd, als ‘bloc-note’ of zoo, in Forum.

Zie ook de geactualiseerde versie van het notenapparaat van de brieven-editie Van Galen Last (1962).

 

Origineel: Letterkundig Museum, Den Haag

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie