E. du Perron
aan
Menno ter Braak
Parijs, [21 maart 1936]
Parijs, Zaterdag.
Beste Menno,
Waarom weer heelemaal geen bericht? - Ik kreeg het boek van Merz en zal probeeren het spoedig te lezen. Ik werk nu weer hard aan notities, schreef 20 blzn. blocnote groot formaat ermee vol en ben nog steeds op dreef.
Bep en ik hebben besloten tot October hier te blijven. Als Ducroo in het fransch dan klaar is en niets zich heeft voorgedaan, misschien meteen naar Indië. Maar zùlke verre plannen... Bep is dolblij dat we nog niet met Juli hoeven op te breken; als we tot October blijven hebben we precies 4 jaar ‘in het parijsche’ gewoond.
Dank voor de stukken over Reik en Pirandello, beide zeer goed. Dat die Reik zoo voornaam is zou je volgens het portret niet zeggen. Uitstekend is je beschouwing over de kitsch van de intellectueelen (cerebralen) in Pirandello.
Ik schrijf vandaag een gesprek op dat ik met Caffi (en Chiaro) had over Nietzsche. - Maar ik krijg te veel van deze notities om alles in Gr.Ned. te loozen. Zou ik niet een cahier van de V.Bl. ermee kunnen vullen?
Er schijnt een stuk van Sandberg over me te staan in Morks Magazijn - over Ducroo, met een fotootje dat ik hem gaf van dezen jongen man uit zijn indische jaren. Ik heb geen idee van het artikel, dat wel niet erg snugger zal zijn; maar hij belde erover op om te vragen of ik hem sommige ‘onaangename dingen’, die hij ‘eerlijkheidshalve’ had moeten zeggen, niet kwalijk zou nemen. Kan je me dat artikel bezorgen? krijgen jullie dit ‘magazijn’ op de krant? Kan Hein het anders niet voor me krijgen, of kan Mayer ernaar vragen?
Laat gauw weer wat hooren.
Hartelijke groeten onder ons 2 + 2, je
E.
P.S. Ik ga overmorgen voor ± een week naar Lyon; adres: Pia, 7 rue Vendôme, Lyon (Rhône), Frankrijk, jaha!
Daarnet komt je brief, maar omdat alles erin eig. antwoord is, hoef ik deze envelop niet meer open te maken. - Alleen over die toekomst-obsessie: ja, die is er eigenlijk altijd en iedere dag, maar je drukt hem weg tot-ie je opeens ‘onweerstaanbaar’ te pakken heeft. Voilà tout. - Later meer, ook over Merz.
E.
Als ik in Holland woonde zou ik over die advertenties van Cor een ingezonden stukje hebben gepleegd, waarin sprake zou zijn geweest van ‘den acteur Melsert’.
Zie ook de geactualiseerde versie van het notenapparaat van de brieven-editie Van Galen Last (1962).
Origineel: Letterkundig Museum, Den Haag