Menno ter Braak
aan
E. du Perron

Den Haag, 19 juni 1936

den Haag, 19 Juni '36

Beste Eddy

Je bedankje voor de Mij. heb ik vanavond in een korte en ‘nette’ formule in de krant gezet. Je bent volkomen gerechtigd om dat nu al te doen, omdat zij ook niet aarzelen om de beslissing in de krant te zetten eer zij een bevestiging hebben! Ik laat je morgen een exemplaar van je bedankje sturen.

Vanavond komt Tissing hier. Ik ben zeer nieuwsgierig, en schrijf je nader over mijn indruk van hem. Maar dat zal wel Maandag worden, aangezien morgen die antifascistische vergadering is, en Zondag Jan hier logeert.

Wij hadden in Bilthoven vrij goed weer, en ik had een rustige werkkamer. Gevolg: ik werkte de twee laatste dialogen (die in Groot-Ned., en de volgende, langste) tot monologen om. Het was eenigszins compromittant voor Gijs, dat het nogal gemakkelijk ging. Nogmaals hartelijk dank voor deze jullie beider vermaning, die door de feiten volkomen gerechtvaardigd werd. Dialoog 1 (Forum) en 2 (nog niet gepubliceerd) las ik ook over met dezelfde moorddadige plannen, maar hier lijkt mij de rol van G. wel essentieel; daarom denk ik hier den dialoogvorm te behouden, al zal ik er ongetwijfeld veel in wijzigen. Toen ik deze twee stukken schreef, had ik ook werkelijk de behoefte aan dit ‘contrapunt’; later niet meer, maar toen werd ik slachtoffer van de ‘traditie’. Et ego quoque.

Tot nader dus over Tissing e.a. Zijn stem door de telefoon was in ieder geval erg sympathiek.

Napoleon is prachtig, al gezet, maar door copievloed nog niet meegegaan. Het stuk over Napoleon zelf was werkelijk erg aardig.

hart. gr. 2 × 2

je

Menno

De werken van Stärcke heb ik nog niet kunnen opzoeken. Het was erg druk.

Zie ook de geactualiseerde versie van het notenapparaat van de brieven-editie Van Galen Last (1962).

 

Origineel: Letterkundig Museum, Den Haag

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie