Everard Bouws
aan
Menno ter Braak

Rotterdam, 24 december 1932

24-12-'32

 

B.M.

Ik heb met Zijlstra gesproken over een [wrapper] met aankondiging van Dr Dumay, om het Jan. nummer, maar in verband met het commercieele fiasco van Hampton Court voelt hij daar weinig voor, omdat er naar zijn idee voor de verkoop weinig nut in zou zitten. De boekhandel is nu eenmaal voor jou als romancier schichtig geworden. Forceeren kan ik dit natuurlijk niet en daarom laat ik deze kwestie verder maar rusten. Ik zal zorgen dat onder de Pan. een notitie komt betreffende de omvang.

Eddy kwam met een plan voor uitgave in brochure vorm van essays en novellen (dus als overdruk) in navolging van buitenlandsche tijdschriften. Ik vind het idee wel aardig maar zie er toch zakelijk weinig in, de Hollander is (je constateerde het indertijd in je Bijenkorf-causerie) te weinig op bezit van boeken gesteld. Mij komt het voor dat karakter en peil van de stukken die voor zoo'n uitgave in aanmerking komen het debiet toch beperken tot de lezers van Forum en voor die is zij m.i. weer overbodig.

Je zult in de proeven meer fouten dan gewoonlijk hebben gevonden, dit komt omdat ik ter tijdbesparing de zettingcorrectie heb uitgeschakeld. Het lijkt mij voldoende als de auteurs corrigeeren, bovendien wordt de revisie door mij toch nog weer na-gecorrigeerd. Het Jan. nummer zal op tijd verschijnen.

Ik zit midden in het Kerstfeest. Hertha is al dagen lang in de weer met het bakken van koeken. De boom is gisteren opgetuigd zoodat alles in de dierbare stijl kan worden voltrokken. Ik heb haar aangekondigd dat ik mijn best zal doen, maar pertinent weiger om Stille Nacht, Heilige Nacht te zingen.

Mocht je Oudejaarsavond hier in het Westen komen, kom dan bij ons, wij hebben nog enkele andere gasten en dat kan een aardige avond worden.

Het beste

je E.

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie