Nederlandsche Filmliga
Officieele mededeelingen

Buitenlandsche betrekkingen

Te Parijs is, naast het Bureau International du Film, opgericht een Bureau Central de Scénarios. Dit bureau is gevestigd Rue St. Roch 53 (3-ième) en stelt zich ten doel scenarioschrijvers in contact te brengen met studio's en filmregisseurs. Van het ingezonden scenario wordt een uittreksel gemaakt en aan de producers toegezonden, terwijl dit résumé tevens vergezeld gaat van enkele notities betreffende acteurs, décors, figuratie en reclame.

Ook Hollandsche scenarios kunnen worden ingezonden. Voor inlichtingen wende men zich tot onzen buitenlandschen vertegenwoordiger, 4 rue Crébillon, Parijs VI.

Het aantal avant-garde bioscopen te Parijs is weer met één vermeerderd. Naast den Vieux Co-

[p. 136]

[18]

 

lombier, het Studio des Ursulines, Pavillon, Ciné Latin en in zekeren zin ook Le Carillon, is nu in Montmartre geopend het Studio 28, genoemd naar het jaar, waarin het in gebruik werd genomen. Op het eerste programma zullen vertoond worden enkele experimenten, die Abel Gance maakte voor ‘Napoleon’.

 

In België (Antwerpen) bestaan plannen tot het oprichten van een Filmliga onder Vlaamsche kunstenaarskringen, waartoe men persoonlijk te Amsterdam contact gezocht heeft.

Ook in Oostenrijk is men bezig een vereeniging te stichten, welke ten doel heeft voorstellingen van avant-garde films te organiseeren. Waarschijnlijk zal men de Nederlandsche Liga, waarmee reeds contact werd gezocht, als voorbeeld nemen.

Buitengewone voorstellingen

Op 25 December j.l. heeft de heer Henrik Scholte een lezing gehouden voor het Genootschap Architectura et Amicitia te Amsterdam over ‘De moderne Film’. Hij beschouwde de film deels historisch, deels principiëel. Tevens werden vertoond de Liga-films ‘Entr'acte’, ‘Kipho’, Ruttmann's ‘Opus 2, 3 en 4’, alsook een vooroorlogsche film als tegenstelling.

Bij het debat werd de ‘film als kunst’ bestreden door den heer H.C. Verkruysen, maar o.m. op enthousiaste wijze verdedigd door den heer H.Th. Wijdeveld en den Zwitserschen architect Bryks, (Lugano), medewerker van Eggeling en Hanns Richter.

Na afloop van het debat werd alsnog vertoond de film ‘Fait Divers’.

 

Bij wijze van proef als plattelandsvoorstelling leidde de heer Menno ter Braak, bijgestaan door den heer Ed. Pelster, 30 Dec. j.l. ‘Miracles du Cinema’, ‘Kipho’, ‘Fait Divers’ en Ruttmann te Eibergen in. Deze voorstelling verliep tot groote voldoening van aanwezigen en inleider; het publiek volgde met interesse het voor het meerendeel der toeschouwers ongewone programma.

Filmliga Den Haag

Tot dusver was het voortbestaan van een Haagsche afdeeling nog niet verzekerd. De twee gehouden propaganda-voorstellingen dreven op een garantiefonds, door het voorloopig bestuur bijeengebracht. Men ving aan met slechts weinig leden van een voorloopige afdeeling. Echter nam dit aantal leden langzaam maar zeker toe en rijpte de tijd, dat men kon overgaan tot een definitieve stichting. Op 13 December werd in de Haagsche Kunstkring een algemeene vergadering belegd, welke goed bezocht was. Het voorloopig bestuur gaf een overzicht van den stand van zaken, die, ofschoon niet zóó mooi als men wel zou wenschen, toch voldoende bleek om tot constitutie over te gaan.

Echter moest men toch tevoren kunnen rekenen op eenige steun van de vergadering. Er ontbraken nog steeds leden aan het minimum, dat men zich gesteld had. De vergadering zegde aanstonds spontaan alle mogelijke hulp toe, beloofde de propaganda te zullen uitbreiden, zich garant te stellen voor meer leden, enz., kortom hielp uiterst krachtdadig mede.

Hierdoor overtuigd, ging het voorloopig bestuur tot de definitieve stichting over, ofschoon uitbreiding van het ledental met ruim honderd leden noodzakelijk is voor een goed verloop der voorstellingen.

Het voorloopig bestuur werd met algemeene stemmen tot definitief benoemd.

Sedert is gebleken dat onze contributie hier ter stede vrij is van vermakelijkheidsbelasting, zoodat zij kan teruggebracht worden tot f 8.50 per lid en f 6.50 voor iedere bijkaart.

Het bestuur vertrouwt in deze omstandigheden, dat de reeds toegetreden leden er geen bezwaar tegen zullen hebben, indien het aantal voorstellingen, met het oog op het reeds gevorderde seizoen, onverhoopt in het eerste vereenigingsjaar zou moeten blijven beneden het twaalftal, dat aanvankelijk was voorzien.

Afdeelingsnieuws
III

Uit de berichten der afdeelingen vermelden wij dat het IIIe programma te Haarlem door pers en publiek met waardeering ontvangen is. Overigens gaat het de afdeeling nog niet voor den wind.

In Utrecht is het IVe programma ‘Nosferatu’ een échec geworden (hoewel deze film door de plaatselijke pers nog vrij gunstig werd gewaardeerd.) ‘Fait Divers’ werd gebisseerd.

Oprichtingsplannen in Den Bosch

Een voorloopig comité, bestaande uit de Heeren P. Jean Köbben, voorzitter, mr. Ernest Lamers, Stationsweg 10, secretaris, Jo van Doveren en Kees Spierings, richt zich in een ingezonden stuk in de Prov. Noord-Brab. Cour. tot de burgerij van Den Bosch. Het Comité zet zijn bedoelingen en die der Nederlandsche Filmliga uiteen en wekt op tot de stichting van een afdeeling 's-Hertogenbosch. Een latere mededeeling bevatte de plannen voor een oprichtingsvergadering op 11 Januari.