[p. 245]

Hans E. Kinck †

TE Oslo is overleden Hans E. Kinck (geboren te Lappen in Finnmarken 11 October 1865), in zijn eigen land geroemd, zooals verleden jaar met zijn zestigsten verjaardag nog duidelijk bleek, als ‘de grootste Noorsche schrijver sinds Ibsen en Björnson’.



illustratie
Hans E. Kinck

Hij was een der fijnste en meest gecultiveerde noordsche geesten, een man van veel-omvattende wetenschap (filoloog, historicus, psycholoog), tevens dichter, dramaticus, roman- en novellenschrijver, criticus en last not least journalist, een man van karakter, die geen concessies placht te doen aan het lezende publiek. Zijn hoofdwerk ‘Den snesklaven brast’ is zelfs in het slechts in een zeer klein deel van Noorwegen gesproken en begrepen ‘vestlandsk’ dialect geschreven.

Kinck was de onovertroffen kenner van de noorsche boerenziel, zoo treffend geteekend o.a. in ‘De Predikant’ waarvan onlangs, van de hand van Jan de Vries, een knappe hollandsche vertaling verscheen. Zijn voorstelling van den noorschen boer heeft zijn weerga in de noorsche litteratuur niet gevonden. Kinck's wetenschappelijke onderzoekingen strekken zich in hoofdzaak uit over de Noorsche geschiedenis en de Italiaansche renaissance. Hieruit haalde hij ook de stof voor zijn drama's ‘Brylupet i Genua’ (Bruiloft in Genua), ‘Mot Karneval’ (Voor Carneval), ‘Den sidste Gjest’ (de laatste gast). In zijn stukken toonde Kinck zich een buitengewoon fijngevoelig psycholoog van het leven en de menschelijke driften. Kincks buitengewone geest verwerkelijkte het zelden te bereiken harmonisch samengaan van ongemeen scherp intellect en dichterlijke fantasie.

In de laatste jaren is Kinck ook buiten zijn land als een der grootste figuren der hedendaagsche letterkunde erkend, wat blijkt uit de vele artikelen over hem en de vertalingen van zijn werken.

Ook in Nederland zijn enkele werken van hem vertaald; behalve de hierboven genoemde roman ‘De Predikant’ verscheen dezer dagen een zijner mooiste novellen: ‘Chrysanthemum’ (beiden bij Hijman, Stenfert Kroese en van der Zande, Arnhem).