J.J.P. Oud
Toelichting tot een woning-type van de Werkbundausstellung ‘Die Wohnung’ Stuttgart 1927

Basis bij den opzet van het plan was: weinig kosten bij het inrichten (zooveel mogelijk ingebouwd), eenvoudige huishouding (zonder dienstbode).

Worden deze woningen in aantallen gebouwd, als ‘type’ dus, zooals bedoeld, zoo komt tusschen elke rij woningen een straat; iedere woning dan aan deze straten een ingang aan voor- en achterkant: aan de eene zijde voor leveranciers, asch-man, thuiskomst met fiets, enz., aan de andere zijde voor bewoners en bezoek. Voordeel van dezen aanleg is: weinig verlies aan gangen binnenshuis, spaarzamen straataanleg (smal, daar tuinen medewerken den huizenafstand te vergrooten en alleen met verkeer - niet met lichtinval dus - te rekenen is), gemakkelijker politietoezicht, afwisselend straatbeeld (daar beide zijden verschillend).

Binnen gemakkelijk contact tusschen keuken en woonkamer: etensschuif met dubbele afsluiting, van hout tegen inkijk vanuit kamer naar keuken, van glas voor doorkijk van keuken naar kamer (mogelijkheid van toezicht op de kinderen in woonkamer of tuin bij toebereiding van het eten). De keuken groot en frisch genoeg om er zoo noodig het middagmaal te kunnen gebruiken.

Het arrangement van de keuken volgens opeenvolgende verrichtingen: vanaf het raam (groen tenschoonmaken, enz.) via spoelgelegenheid, toebereidingstafel, fornuis, enz. naar etensluik.

[p. 384]



illustratie
J.J.P. OUD
WONING-TYPE STUTTGART
WOONKAMER GEZIEN NAAR DEN TUIN




illustratie
J.J.P. OUD
WONING-TYPE STUTTGART
KEUKEN


Pannen, potjes (zout, enz.), deksels, tegenover plaats waar deze noodig zijn. Tot reiniging: gootsteen met afdruipinrichting waar vuil en schoon vaatwerk volgens eenvoudige handgrepen behandeld kunnen worden. Onder de afdruipinrichting (door wegschuiving): instort voor vuil, hetwelk vanaf het plaatsje te verwijderen is. Schuiflamp langs den rail onder den pannenopzet om licht steeds van voren te hebben. Daglicht van voren en van links. Vuilwatergootsteen in de stofferkast in de gang.

In den kelder kleine kolensilo met instort van de straat.

Waschkeuken met gaswaschketel: hierboven ruimte voor drogen (rondomgaande klapvensters), strijken, enz. Op de bovenverdieping kast met zakken voor gescheiden te bewaren vuile wasch en groote geventileerde kast voor schoon linnengoed.

W.C. boven: in een kleine woning is dit vrijer en 's nachts gemakkelijker.

Badkamer tusschen twee slaapkamers met vrijen toegang voor de derde: daar tevens wasch-gelegenheid ter beschikking van alle bewoners.

Slaapkamers niet grooter dan noodig: groote slaapkamer met toiletnis voor de vrouw des huizes. Eén kleine slaapkamer iets grooter, zoodat een kind er studeeren kan.

Afwerking overal glad tegen stof. Controlegaatjes in de deuren tegen lichtverspilling. Vloerbedekking: kamers linoleum; keuken, gangen, enz.: terrazzo of tegels. Gordijnen van boven stofvrij gehouden door speciale roeden. Alle meters (gas, water, electriciteit) in het portaal (geen opnemen in de woning).

Verwarming: warme lucht.