Ant Faber
aan
Menno ter Braak [Rotterdam]

Zutphen, 12 november [1931]

Zutfen 12 November.

 

Beste Menno.

Het boek heb ik ontvangen; 'k had het Vrijdags al, dus erg gauw. Zeer bedankt hoor! Aan m'n belofte zal ik wel dienen te voldoen!

Het moment van afpersing was wel goed gekozen. 5 minuten later dacht ik: ‘verhip, hij kan wel meer zeggen’. (Mooi Nederlandsch niet?) 'k Begrijp alleen niet, wat voor waarde je er aan hecht, mijn oordeel te vernemen.

In de eerste plaats heb ik weinig verstand van de literaire waarde van een boek. Heb ik daar wel eenig idee van, dan kan ik me nog niet duidelijk maken, waarom, laat staan, dat ik het jóu kan duidelijk maken.< >

Wat de andere waarde betreft - 'k hoop dat m'n brein het verwerken kan.

In elk geval zal je een poosje geduld moeten hebben. 'k Heb een berg werk de eerste 14 dagen. 'k Wil het op m'n dooie gemak lezen en proeven.

Het boekje over de film heb ik gelezen. De verfijndheid heb ik geproefd, doch niet geslikt. 'k Vond het toch wel goed.

Je moet me eens waarschuwen, wanneer er eens een echte ‘absolute film’ gedraaid wordt. 'k Verheug me er zeer op het experiment te nemen, om zoo'n film eens op me in te laten werken; 'k heb nooit zooiets gezien en kan me eigenlijk nog geen goed idee ervan vormen. 'k Ben benieuwd of het een louter visueel genot op zal leveren. Ik zie zeer zeker de noodzaak en de groote beteekenis van dit uitgangspunt voor de filmkunst, maar of ik het in z'n uiterst abstracte vorm waardeeren kan? Je moet het natuurlijk leeren zien, dat begrijp ik wel, maar een zeker contact mag toch wel aanwezig zijn.

Als er dus eens iets te beleven valt, houd ik me aanbevolen. 'k Hoop verder op eenige nadere toelichting, in dat geval, van uwe kant. Tenzij je zegt: zoek het zelf maar uit (in wat gekuischter tale).

Dat zal ik in dat geval dan ook wel doen, maar ik ontken nog niet de waarde van het gesproken woord!

Dag!

Hart. groeten

Ant

 

<Vanavond las ik dit epistel even over en maakte het verder af; onzin dat gezwam over die literaire waarde, frase. Streep het maar door!

'k Zal m'n best doen je mijn opinie over ‘Hampton Court’ duidelijk te maken.

Dag. Ant>

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie