Menno ter Braak
aan
Ant Faber [Zutphen]

Rotterdam, 9 januari 1932

Rotterdam, 9 Jan.’32

 

Beste Ant

De commissaris van politie kon ik nog niet aan de telefoon krijgen; maar dat is minder. Ik heb den volgende trein voor je uitgezocht: 15.15 uit den Haag, 15.40 in Rotterdam (Hofplein). Ik ben dan aan den trein; mocht het even later worden (ik kom van school), dan wacht je zeker wel een minuut op me? (Dinsdag dus).

We zullen het nog eens moeten hebben over het ‘weten’. Ik heb nieuwe argumenten, die je misschien niet zullen overtuigen, dat je meer ‘weet’ dan je denkt, maar die al weer een poging zijn, mijnerzijds, om de beteekenis van zulk ‘weten’ te ondermijnen. Het verwonderde me bepaald, dat je, bij een zoo als vanzelfsprekende intelligentie, op deze ‘tak van bedrijf’ nog den nadruk legde, al begrijp ik wel, waarom je het doet en al onderscheid ik dit soort weet-begeerte van de Volksuniversiteitsmenu's. Maar ik ben er vast van overtuigd, dat je dit gevoel van malaise tegenover bepaalde feitengroepen in een minimum van tijd zult overwinnen. Een beetje ‘Point Counter Point’, een scheut ‘Prometheus’, en de gewichtigheid van het z.g. onbekende Marxisme is verdwenen, denk ik. Alleen moet je nog eens serieus nadenken over mijn voorstel, je een maand hier te houden. Je kunt alles, wat je wilt lezen, uit mijn boekenkast krijgen; maar het is veel prettiger (voor jou, ik vertrouw je mijn boeken ook in Zutfen toe!), om een beetje vacantie te nemen daarbij, en niet te midden van afleidende huishoudelijke dingen te zitten, wáár je dan onwillekeurig toch aan mee wilt doen. Neem de belangen van je huisgenooten niet te tragisch en do it! Ze moeten dan ook maar eens aan jou denken.

Ik hoorde vanmorgen, dat de heer Roel Houwink mij door de radio heeft uitgescholden, terwijl wij nog in ‘Bosch’ kalfssoep aten. Ook al weer over de liefdeloosheid enzoovoort.

Hierbij de radio preek, die ik over ‘Point Counter Point’ heb gehouden. Het is natuurlijk een beetje slappe thee, omdat het gesproken moet worden, en gesproken bovendien voor Jan en alleman, die lid van de Avro zijn. Vooral het geklets over Arnhem en Velp is natuurlijk onnoodig om te lezen! De doorhalingen over het Christendom zijn niet van mij, maar van de radio-censuur. Er mag niet veel daar!

Dus: tot Dinsdag. En ga vast een beetje wennen aan het idee, om hier nog wat te blijven hangen!

hart. gr.

je Menno

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie