Ant Faber
aan
Menno ter Braak [Rotterdam]

[Zutphen], [na 9 juli 1932]

Lieve Menno.

'k Was erg blij met je brief. Overgangen voltrekken zich bij mij altijd zéér langzaam, maar ik vind het een heel plezierig gevoel, dat ik me niet meer tegen mezelf behoef te verzetten, dat ik aan het gevoel, dat ik van je houd, nu ook werkelijk mag toegeven. De lange omweg was voor mij ook zeer noodig om geheel andere redenen. Achteraf is het ook niets te lang geweest, anders zou ik het, geloof ik, heelemaal niet in ernst geloofd hebben... nu geloof ik het alleen nog maar een beetje niet. Voor een vrouw, die wil ‘praten’, houdt inderdaad de werkelijke liefde het ‘begrip’ in en vloeien die gebieden dus veel meer door elkaar heen, staan ze nooit tegenover elkaar. Dit verklaart ook, dat dit soort vrouw nooit van een man zou kunnen houden, die in ‘begrip’ haar mindere is.

Dat er nog wel eens moeilijkheden tusschen ons zullen zijn spreekt vanzelf. Ik ben daar niet bang voor, zelfs niet voor ‘rare dingen’, als ik ze maar begrijp. Ik ben altijd doodsbang geweest voor een gemakkelijk leven, rustig en evenwichtig. Als alles een tijd lang gemakkelijk en zonder strubbelingen bij me verloopt, krijg ik het altijd eenigzins benauwd, en twijfel of alles wel in orde is. Dit is natuurlijk eenigzins overdreven.

Langzamerhand raak ik wel gerustgesteld in dit opzicht.

Ik ben verheugd, dat je je nog steeds geen ‘dupe’ voelt. Het is mij ook allerminst te nuchter en onromantisch. Wanneer deze ‘zaken’ ‘meenens’ zijn heb ik graag, dat ik de realiteit kan ‘voelen’, dat ik ook werkelijk weet dat ik met mijn beide beenen op de grond sta en niet aan het zweven geraak, dat dit gevoel zelfs bestand zal zijn tegen m'n nuchterheid.

'k Ben blij, dat ik je gauw zal zien, want ik verlang wel erg. Wanneer kom je Zaterdag, 11.45 zeker.

Wanneer krijg je eigenlijk vacantie, Donderdag of Vrijdag. Indien Donderdag, dan kan je best Vrijdag hier al komen, of is de promotie Vrijdag pas. Je moet zelf maar zien. Je hebt Vrijdag alleen niets aan me, daar ik volle dienst heb. Sientje is van Donderdag tot Zondag naar Opheusden. Ik heb toch maar het liefste, dat je Zaterdag ± 3 uur weer verdwijnt, anders word ik te zenuwachtig al die visites en thee en koken enz.

Onze Doetinchemse reis gaat niet door. De Bartelingen hebben hun huis geruild met iemand in Amsterdam. Kun je nu niet vast Woensdag komen de 20ste, want 31 Juli gaan Vader en ik op reis. 29 en 30 ben ik dus in draf al waschende en pakkende, het is anders zoo kort. Maar dat spreken we Zaterdag wel af. Truida had prachtig weer in Bergen! Wat zal je haar nu weer waardeeren!!

Leuk, die ansicht uit Brussel! Hadden jullie het genoeglijk. De du Perrons in goede conditie?

Je schrijft zeker nog wel even. 't Beste maar deze laatste dagen in de warmte. Vreeselijk zeker! 'k Heb hier een prachtige zwemplaats in de Berkel!

Dag hoor!

Veel groeten.

Tot ziens!

je Ant

 

Groet Truida

 

Excuseer het potlood. Vergeet vooral mijn vulpen niet! 'k Hoop dat je 't kunt ontcijferen.

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie