Menno ter Braak
aan
Ant Faber [Scheveningen]

Eibergen, 22 december 1932

Eibergen, 22 Dec.’32

 

Lieve Ant

Godbewaarme, wat een raar boekje! Er is veel christendom voor noodig, om zooiets alleen zelfs maar door te lezen! Maar ik wil wel mijn best doen; je zult nu alleen eerst moeten zeggen, wat ik moet doen, want dat begrijp ik nog niet. Ik heb nooit een uittreksel gemaakt in dezen zin. Dus verschaf me met Kerstmis de noodige inlichtingen. En vertel me dan meteen je theologische ‘twistgesprek’ met den Kloet.

Ik ben gisteren in Amsterdam geweest, om met v. Kampen de uitgave van ‘Coster’ te regelen. Het is in orde. Geen ongeschikte man, die v. K., en altijd goed hem achter de hand te hebben tegenover Zijlstra. Hij lonkte trouwens al. – Ik logeerde bij de ter Haars, waarvan de vrouwelijke helft er slecht aan toe was; stembanden-pech, ik ben er niet erg gerust op. (Zij heeft n.l. suikerziekte). Een poging om de oude Verschuur op te zoeken mislukte. Op den terugweg werd ik ‘aangesproken’ (het was avond) door een dame, die mij aanriep met den bekenden titel ‘meneertje’. Ik moest toen wel luisteren, maar zij had verder niets aardigs te vertellen. Pas dus op met dat woord, want ik zou er door op het slechte pad kunnen komen!

Proeven van ‘Dumay’ voor Forum gecorrigeerd, twee eerste hoofdstukken 33 pagina's. Ik heb er boven gezet: voor A.F. In het boek komt het dan voluit, maar ik wil de menschen eerst een beetje nieuwsgierig maken. Bij overlezen beviel het me toch wel; vooral de Marie-stukken.

Laten we dus voor de Kerstdagen afspreken: Ik kom 1e Kerstdag 's morgens 12.15; wij gaan dan 2e Kerstdag 9.57 naar Eibergen. Dan geloof ik dat wederzijdsche families ook wel hun deel krijgen van deze twee kostbare psyche's.

Als ik nu maar heilig vuur krijg (heilig hoeft niet eens), zoodat ik opschiet! Bid voor mij!

Ik heb een proefnummer ‘Forum’ naar je leeszaal laten sturen.

Dus zonder tegenbericht: 12.15 in Zutfen.

Dag!

hart. gr.

je Menno

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie