Menno ter Braak
aan
E. du Perron
Rotterdam, 28 februari 1933
R'dam, 28 Febr. '33
Beste Eddy
Hierbij het fluimige document van Bouws terug. Ik schrijf je dadelijk even, als aanvulling van mijn brief van gisteren: dat ik, ondanks al mijn pogingen, om in B. de rest van een fatsoenlijke vent te blijven zien, door deze brief mijn verdenking nog voel groeien, dat hij, door jou er uit te werken, zelf redacteur wil worden, en anders (via bemoeiingen bij Zijlstra) het blad onmogelijk wil maken. Ik geef je de verzekering: alleen over mijn lijk Bouws als redacteur in Forum. Zijn bezwaren zijn belachelijk, de stomste voorwendsels om naar boven te komen. Liever zie ik de heele boel springen, dan dat ik Bouws' eerzucht ga vleien door naast hem te gaan zitten. Niemals. Als jij eruit gaat, is dat een zaak tusschen ons, en eventueel nog van Maurice, en Bouws mag adviseeren, of wij Marsman dan wel Vestdijk zullen adopteeren. Maar ik wil mezelf nog altijd wijsmaken, dat hij nog eenig fatsoen heeft; zoolang hij niet openlijk ‘solliciteert’, zal ik de vrede, die in het belang van Forum is, handhaven. Zijn ijdelheid is ontstellend door de naieveteit van de middelen.
Maar: laten we trachten Forum (= publicatiepapier etc!) uit den rommel te redden. Eerst zal ik trachten, Bouws van Zijlstra af te houden, die overigens ook niet gek is t. opz. v. dezen secretaris-met-roemzucht. Lukt het Bouws eventueel, om Zijlstra tegen ons op te zetten, dan hebben wij altijd nog recht op den naam en kunnen naar v. Kampen overgaan. Ik neem dan ook mijn relaties mee natuurlijk. Maar ik hoop, dat het niet zoover hoeft te komen. Zeg in geen geval iets over deze mogelijkheid aan v. Kampen, en laat je niet nog eens door diens vriendelijke manieren bedwelmen; ook de heer v. Kampen is een zakenman en niets dan dat; ik ken die smoelementen langzamerhand wel.
Walgelijk, deze aangelegenheden. Het onaangename is, dat van zulke stinkerij wij onpopulaire auteurs volkomen afhankelijk zijn!
Ik telegrafeer (of laat B. telegrafeeren) over de vergadering, nadat ik hem vanavond heb gesproken. Deze gaat nog naar Bellevue. hart., in haast
je Menno
Zie ook de geactualiseerde versie van het notenapparaat van de brieven-editie Van Galen Last (1962).
Origineel: Letterkundig Museum, Den Haag