Menno ter Braak
aan
E. du Perron

Rotterdam, 10 maart 1933

Rotterdam, 10 Maart '33

Beste Eddy

Na je vertrek ben ik weer in erge preoccupatie verzeild over mijn boek. Het nam eenige dagen mijn aandacht volkomen in beslag (afgezien dan van die school, die in deze dagen ontzettend hinderlijk is). Ik heb daarom het mestiezen-handschrift ook maar gedeeltelijk gelezen; maar wat ik er van gelezen heb, vind ik erg aardig en uitermate geschikt voor een mystificatie! Ik zend het je hierbij terug, ben benieuwd, wat je ermee doet. (zoojuist loopt je brief aan Ant binnen; ik neem hem vanmiddag mee naar den Haag). - Over het ‘adres’ aan den pater S.J. nog dit: ik zou het, wat de intentie aangaat, met liefde onderschrijven, en je zult in mijn Zieke nog scherper passages aan het adres dezer theologen lezen; ik doe aan de onderteekening dus uitsluitend niet mee om de uit den treure besproken redenen.

Je bezoek was kort, maar heel prettig voor de vriendschap. Je houding inzake Bouws was royaal: het standpunt van den meerdere, niet in den maatschappelijken, maar in den hierarchischen zin. Ik zie duidelijker dan ooit, dat onze relaties wel een stootje velen kunnen; ze zijn, wat mij betreft, hechter dan ooit.

Als ik door het hoofdstuk heen ben en bevrijd van mijn gedachten over den ‘geest’ schrijf ik weer uitvoerig. Tot zoolang veel hartelijks voor jullie beiden en de hand van je

Menno

Waarom Godius niet plaatsen?? Het ms. is bij Roelants, meen ik. Maar ik vind het nu erg plaatsbaar! En juist voor Forum!

Wat zei v. Kampen? Ook over Coster! Schrijf dat eens! De japansche ex. komen vandaag of morgen.

P.S. Gisteren opgebeld door de teekenaar van de kleermaker, die ik destijds in Panopticum vernachelde. Hij wou weten, hoe dat boek van Poiret heette! Doodernstig.

Zie ook de geactualiseerde versie van het notenapparaat van de brieven-editie Van Galen Last (1962).

 

Origineel: Letterkundig Museum, Den Haag

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie