E. du Perron
aan
Menno ter Braak

Bellevue, [27 april 1933]

Bellevue, Donderdag.

Beste Menno,

Vóór alles: wil je in mijn stuk over Valmont een woord veranderen, in de passage over Drieu la Rochelle en ‘Gille’; ik schreef daar zooiets van: het pierrot-element in den ‘erotischen held’ (eerst had ik gezet: in den ‘verleider’, het staat dus boven een zwartgemaakt woord). Wil je dit veranderen in de ‘libertijn’? Het zit me nu dwars dat ik dàt niet vond; en later, op de proef, vergeet ik het vast.

Van mijn stukken over tooneel geen proef; blijkbaar kon het er dus niet meer bij, of moest het wegvallen voor het stuk over revolutionaire poëzie van Henny M.

Vestdijk en ik schrijven elkaar weer. Zijn brieven zijn stampvol over het literaire bedrijf. Hij wil een nieuwe roman maken, onmiddellijk na de andere, van 150 à 180 blzn. Forum, dat is dus nog zooiets als Dr. Dumay; en wat wij daarvan denken? en of we plaats voor hem kunnen reserveeren (in principe)? Waarom niet? Hij vraagt zich alleen maar af hoe het dan moet met mijn roman. Nu zal dat wel losloopen, want die zou wschl. 250 à 300 blzn. worden en kan dus tòch niet compleet in Forum; ik zal zien dat ik dat boek verdeel tusschen ons en bv. Groot-Nederland. Als mijn fragmenten dan telkens aparte stukken vormen, kan daarnààst nog wel iets van Vestdijk. Maar ik vraag me af of het plaatsen van complete, vooral langere romans niet op den duur fnuikend is voor het tijdschrift; met Dumay bleek de proef toch ook niet erg mee te vallen - ook niet voor het boek!

Straks komt Jany in Parijs. Ik eet vanavond met hem en ga wat eerder naar Parijs, waar ik dit op de bus doe. Tot later dus. Hart. groeten, je

E.

P.S. In D.G.W. verschijnen af en toe heele goede stukken van Garmt Stuiveling. Hij heeft onlangs in Het Volk een literatuurgeschiedenis van De Dood zoo goed afgemaakt, dat het boek is ingetrokken. Is het niets voor ons?

Zie ook de geactualiseerde versie van het notenapparaat van de brieven-editie Van Galen Last (1962).

 

Origineel: Letterkundig Museum, Den Haag

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie