Menno ter Braak
aan
J. Greshoff

[12 september 1936]

Beste Jan

Dank voor je levensteekenen, en heil met de koffers! Wat een grap, maar ook: wat een rotte ervaring!

Ik stuur je hierbij een aanteekening voor Gr. Ned. over Erasmus, die je voor de actualiteit zeker nog wel mee wilt nemen in Oct. Het is maar een klein nummertje. Over Luppol zal ik voor Dec. schrijven, eveneens over Bouman (kort, denk ik). Het boekje van Weidle heb ik nog niet ingekeken; dat komt.

Jullie moeten natuurlijk doorgaan met die Blocnote van Eddy!! Ik las vrijwel alles, wat nu ‘voorradig’ is; het is zeer gevarieerd. Maar afgezien daarvan: dit soort notities past precies bij het tijdschrift, vind ik. Dat er menschen zijn, die er zich aan ergeren, is een recommandatie. En wat de ongelijkheid betreft (die ‘plaatselijk’ zeker waar te nemen is): denk niet aan de gelijkheid van Marianne Philips en consorten! Ik begrijp het van Vestdijk niet goed, dat hij zich tegen deze reden verzet, of er tenminste bezwaar tegen had.

Voor Zondag heb ik in de krant over ‘Erbeck’ geschreven. Hij is de beste christelijke jongere, werkelijk boeiend. Maar daarom heet hij toch nog maar gewoon Van Eerbeek.

Nog één vriendendienst wilde ik je vragen. Je schrijft over een foto van mij, die bij het geschrift van Victor zou komen. Is dat dezelfde foto (Venetië met de duifjes), die ook in de brochure van Brulez heeft gestaan? In dat geval maak ik ernstig bezwaar tegen de publicatie in dit verband. Ik heb niets willen zeggen tegen het verschijnen van het geschriftje zelf, maar wensch er geen ‘leuke’ foto bij, die ik voor intiemen verspreid heb, en niet voor een journalistiek kletspraatje met populariseerende tendenties. Ant zou het ook zeer vervelend vinden in dat boekje te staan.

Wil je Victor dit in het café zeggen? Als ik hem er speciaal over schrijf, maakt het den indruk, alsof ik hem alweer wil ultimatummen. Voor mijn part neemt hij een gewoon pasportret, of iets anders, dat een kop voorstelt; maar dit ding verbied ik hem af te drukken, in alle gemoedsrust, maar met beslistheid.

Hart. gr. over en weer, ook aan Eddy,

en spoedig tot ziens, hoop ik,

geheel je Menno

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie