Menno ter Braak
aan
J. Greshoff
Den Haag, [1 mei 1939]
Den Haag, Vrijdag
Beste Jan,
Dank voor briefje en proeven. Ik heb erg veel plezier gehad om je aforismen (maar het is toch ‘Boud gesproken’ en niet ‘bout?), vooral om die over C. & M en over den bourgondischen v.d. Woestijne. Wie is - dit terzijde - de auteur Picard < hij is Waal en dood, anders zou hij best onze Pikaar kunnen zijn, naar zijn qualiteit te oordelen>, van wien ik gisteren een vreselijk monodrame lyrique parlé te slikken kreeg? Is dat ‘iemand’? Het leek mij ‘niemand’.
Op ‘Het Vad.’ Is de keet enorm, het schijnt, dat er vanuit Rotterdam een coup d'état is gepleegd na het Zondagsartikel van Krekel, waarop de abonné's met protesten en bedankjes reageerden. De Lang krijgt twee weken ‘ziekte verlof’ om over zijn zonden te gaan peinzen, in dien tijd (te beginnen morgen) komen, naar ik meen, Swart en Nijgh Buitenland ‘uitmesten’. Krekel en Picard gaan zeker de laan uit, Van Meggelen is nog onzeker. Er moeten serieuze diplomatieke nota's gewisseld zijn tusschen Nijgh en De Lang, alvorens de laatste zich schikte in de verloochening van Krekels artikel, hiermee schijnt een periode ten einde van liederlijk nazi-geknoei onder patronaat van een ‘schilt’, dat niet míjn betrouwen was, omdat het te fatsoenlijk en te zwak was. Maar ik vind het allemaal nog zoo ongelooflijk, dat ik het eerst moet zien. Toch schijnt het vertrek van de twee cellenbouwers zeker te zijn, want zij hebben er zelf al over gesproken. Wat zal deze omwenteling verder beteekenen? Slechter dan het tot dusverre was, kan het moeilijk worden.
Ik ben begonnen aan mijn verhandeling over ‘de nieuwe elite’. Vandaag met Arthur v.S. geluncht, die ook een verkneukeling over het geval Krekel niet kon onderdrukken. Wat deze heer schreef, kwam trouwens neer op het erkennen van het recht van Duitschland om iedere staat aan zijn grenzen op te slokken. Dat heet nu bij ons al meer dan vier jaar: objectiviteit!
Verder niet veel nieuws, dan dat ik er nog altijd zoo dolgraag eens een half jaar uit zou willen om hetzij te reizen, hetzij mijn roman te schrijven, ergens in de Provence. Zou mij zoiets nu nooit beschoren zijn?
Veel hartelijks over en weer
Je Menno
De befaamde kaart van Nederland blijkt bij Lecq in Brussel te zijn. Misschien kan ik die op een of andere wijze wel eens over de grens krijgen.
What about de Slauerhoff-editie??
Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum