J. Greshoff
aan
Menno ter Braak

Zanzibar, 14 juli 1939

Springfontein

Zanzibar 14 July 39

 

Beste Menno,

Te Mombasa kregen wij tot onze groote vreugde je brief. Ook Nini & Oma gaven een levensteeken. We zitten nu bijna een maand op dit schip en hebben nog één kleine drie weken voor de boeg.

Van slechts één der medereizigers, een oude Tanganiykaplanter (Zwitser met 34 jaar Afrika) hebben wij van Marseille af veel genoegen beleefd, een allergezelligste, bescheiden en beschaafde man. Helaas, verlaat hij in Dar-es-Salaam (des overmorgen) dit schip. Met de overige lieden hebben wij slechts oppervlakkig gelegenheidscontact.

Van lezen komt weinig. Ik maak echter vele aanteekeningen.

Ik reageer op deze avonturen, gehéél anders dan ik verwachtte. Ik wordt geplaagd door een aanhoudend heimwee. Niet naar Brussel, doch naar Nederland. Ik heb het gevoel, dat ik onvervangbaar verloren heb.

Ik ben geen kind meer en niet sentimenteel, maar ik heb in Den Haag, Parijs en hier aan boord gehuild als een jong deerntje. En zoo'n brief van jou maakt mij meer dagen in de put.

Heel belangrijk die mededelingen betreffende Het Vaderland. Je standpunt is het eenig juiste: principieele dingen onaantastbaar verklaren, maar soepel in de kleinigheden. Je krijgt toch je zin! Je vergat te melden of Nijgh al of niet afgepeigerd is!!!!

Stuur vooral de Vaderlanden van na je Parijsche reis, door na 18 Juni, met je stukken en vooral over Simon naar Kaapstad

p.a. H.A.U.M.

Postbus 288

Kaapstad.

Warm is het in de tropen niet bijzonder. Heden in Tanga maakten we een wandeling, welke mij veel aan de lijdensweg te Juan les Pins deed denken. Dus wel warm maar niet bijzonder. Ik lees geen kranten. Ik weet niets betreffende de heeren Chamberlain c.s. Godlof! Ik leef meer in het verleden dan de toekomst en heb het gevoel of ik mijn leven op deze boot verder zal slijten.

Veel liefs v. Ant en ons allen

Vele handen v. geheel je Jan

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie