Willem Elsschot
aan
Menno ter Braak

Antwerpen, 20 maart 1933

Antwerpen, 20 Maart 1933

 

Waarde Vriend,

Ik heb Hampton Court met veel belangstelling gelezen.

Ja, er zit iets van Boorman in Van Haaften (Otto, lange brief uit Suez) en iets van Laarmans in Andreas. Heb je goede berichten van Jan (pag. 195). Op dat moment is hij al veel sterker dan Van Haaften. Ik zie deze laatste als de ‘all-round cynische vent’ die ondervonden heeft dat zijn cynisch pakje hem goed staat, terwijl Andreas een gevoelsmensch is die, wegens zijn fijnbesnaardheid, de etappen van zijn levenswijsheid duur betaalt. Hij wordt ten slotte de man die het weet en die toch met de anderen kan meeleven, die er buiten staat en er tòch inzit. Terwijl Van Haaften er nooit méér heeft buitengestaan dan een die met carnaval met een masker rondloopt.

De aardigste scène vind ik het bespieden van Maffie in de Grands Magasins du Louvre. 't Is mij alsof dat beleefd is. Indien niet beleefd, dan hebt u er zich zòò ingedacht dat het eigenlijk tòch beleefd is. De sandwiches worden ook hallucinant. Die zullen nù wel vol vliegen zitten.

Enfin, een interessant boek waarvoor ik je van harte complimenteer.

Je toegenegen,

A. De Ridder

 

Zijn telefoneeren aan Van Haaften (pagina 101 en 102) en zijn eerste bezoek bij idem, vind ik uitstekend. Ik ken dat gevoel van een vogel tegenover een slang.

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie