Everard Bouws
aan
Menno ter Braak

Rotterdam, 21 augustus 1931

21-8-'31

 

Beste Menno,

Ik stuur je hierbij een concept-contract, waarop ik graag je bemerkingen zou willen hebben. Maak geen notities op de copy, stuur deze door naar Gistoux, ik heb hier nog een ex. zoodat ik je kritiek kan volgen. Ter toelichting het volgende. Het contract is berekend op een redactie van vijf met mij als secr. zonder stem. Gaat het alleen om Eddy, jou en mij (wat mij verreweg het liefste zou zijn) kan het ook blijven gelden, want feitelijk is het alleen ten behoeve van Zijlstra. Als je goed leest, zal je merken, dat ik elke restrictie onmiddelijk weer ophef door de bepaling dat het in laatste instantie de Red. bepaalt en beslist. Ik weet natuurlijk niet of Zijlstra het zoo slikken zal, waarschijnlijk wel omdat het in de lijn van ons gesprek is opgesteld, maar voor mij is het van meer belang wat jij en Eddy er van denken.

In afwachting

je B.

 

p.s. Bijgaand een brief van E., we zouden dus krijgen Roelants, jij en E. en ik daarnaast als secr. Dat lijkt me t.o. de buitenwereld inderdaad uitstekend.

p.p.s.s. ‘Criterium’ is inderdaad niet te gebruiken, ik hoor zoojuist van Schotman, dat in October een ding onder die naam met hem en Vic Vriesland als red. bij Sijthoff uitkomt. Het wordt feitelijk een soort filosofisch zusje van Donker's C.B., nur kritik.

Ik voel nog steeds weinig voor ‘het laatste Woord’, wat denk je van ‘Nieuwe Revue’, ‘Panopticum’, ‘Forum’? Per saldo prefereer ik ‘XXste eeuw’ als dat te gebruiken is.

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie