Joris Ivens
aan
Menno ter Braak

Dresden, [oktober 1927]

Donderdag

Dresden

In haast

 

Te Berlijn sprak ik na de Sowjet-Handelsvertretung, waarover ik Pelster berichtte, met een man die de Ukraïnsche films exporteert, daarover nader mondeling.

Sprak verder over Liga met Verlag Lichtbild Bühne, met Ruttmann ook alles in orde betr. z'n absolute films - film: Berlijn zag ik bij Fox, jelui zeker ook al, probeer in elk geval de Liga de persvoorstelling te laten geven, zou uitstekend zijn ook voor Liga prestige in Berlijn. Mondeling over Ruttmann meer, ook hij is bereid in de loop van het seizoen n. A'dam te komen, zelfde voorwaarde als Cavalcanti.

Verder bespreking gehad met een heer Hochbaum, redacteur van Filmfackel. Deze stichten met Ruttmann, Einstein en geschikte andere menschen 'n soort Liga, maar iets meer in den geest van de Berlijnsche Volksbühne. Vertel jelui daar ook wel van.

Nu 't voornaamste: ik sprak met Richter over z-N film en die van Eggeling, deze kunnen we beide krijgen. Is dus ook in orde, als we zooiets van f 25 a f 50 geven, ik vertelde hem wat we Calvanti gaven. Richter komt Zaterdag naar Holland, op doorreis naar Engeland, spreekt voor Liga in Londen (ik heb adres daarvan, ook van 'n Liga in New York.) Richter wil in Berlijn ook 'n Liga oprichten. Heeft geen contact met genoemde Hochbaum, hierover hoorde ik pas later. Zoowel Richter als Hochbaum zeide ik onze steun toe. Met Richter moeten we echter zeer oppassen, Ruttmann e.a. waarschuwden mij er voor. Richter liegt alles bij elkaar. De Liga van Richter wordt ook geheel kaufmännisch opgezet, en heeft verdachte steun van de Ufa enzoo. Beloof Richter dus niet te veel, in elk geval geen enkel alleenrecht voor onze Holl. Ligaprogr., wel contact houden. Liga van Hochbaum (Filmfackel) is zuiverder, vrijer van snobisme enzoo.

Richter is redacteur van het Blad G, breng hem ook met Müller-Lehning K. du Jardinstr.11 (i10) in contact.

Van Heesteren was in Berlijn bij Richter en verwees hem naar het Ned. Liga bestuur.

Verder wil hij opsomming v.d. films v. Tailler, kun je hem natuurlijk geven.

Hoofdzaak is maak geen definitieve, en geef zeker geen monopolie v. Liga progr. aan hem. Wij moeten onze handen geheel vrij hebben om in Berlijn vruchtbaar te kunnen werken. Pas op dat Richter mij niet uitspeelt tegen jelui, ik liet alles in de ruimte, alleen over Cavalc. progr. sprak ik met hem, dat als Cav. het goed vindt hij dat progr. n. Duitschland kan krijgen.

Ik hoorde nog een en ander van hem over oude films enzoo. Hoor hem daarover maar wat uit, ik noteerde alles.

Pas dus werkelijk op, Richter is gevaarlijk, staat niet gunstig bekend bij de goede regisseurs - is een uiterst handig journalist. Tijdelijke, dadelijk herroepbare en niet-mononolistische afspraken zijn natuurlijk wel te maken.

Enfin, Pelster kent de filmmenschen. Vanavond ga ik weer n. Berlijn: Napoleon, Bett-Sofa - 't celluloid bad.

Tot ziens

Joris Ivens

 

Maandag terug in A'dam.

 

Origineel: Amsterdam, EYE Film Instituut Nederland

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie