Menno ter Braak
aan
Elisabeth de Roos

Rotterdam, 4 juni 1930

Rotterdam, 4 Juni 1930

Lieve Bep

Neen, met ‘voorloopig vast’ bedoelde ik zeer positief: vast. Het voorbehoud diende alleen voor noodlotsinmenging. Ik zal n.l., dat weet ik zeker, als ik tegenover een zee van vrije tijd sta, veel minder gedeprimeerd zijn dan nu. Ik was de vorige week werkelijk psychisch onlekker, zooals een ieder dat kan overkomen (contrast: weer-leven, school-natuur, alles heel gewoon, maar niet minder acuut soms!); nu begin ik, in het vooruitzicht van de vacantie, weer op te halen.

Maar nog één ding over het komen in Juli; schrijf me eerlijk, als je die laatste dagen in Londen liever geen gasten hebt, want je weet, dat ik het zal begrijpen, zooals jij deze ambivalente bui van mij hebt begrepen. Anders reken ik er van nu af vast op; we kunnen dan misschien samen terug vliegen.

Heb ik niet over de dame van Kelk geschreven? Zij heeft ook geen bijzondere indruk op me gemaakt, donker, eenigszins Woodbrook-achtig, maar dit weer vergoedend door ongegêneerd temperament zonder religieuze remmen. Dit onduidelijk beeld zal je misschien nog niet al te veel zeggen, maar ik heb haar niet al te goed bekeken. Zij is een zuster van de beeldhouwer van Hall.

Voor filmaangelegenheden is mijn ‘bureau’ steeds geopend, maar voor adressen van foto's kun je beter dadelijk bij De Uitkijk belanden, die [zakelijk] meer relaties op dat gebied heeft dan ik. Denk er aan, niet al te veel over Man Ray schrijven, da's van [maàn]! Ik heb n.l. de absolute film ingepikt, zal daar dezer dagen eens aan beginnen, om in den zomer mijn handen vrij te hebben voor Octavianus.

De reden, dat ik nu niet meer ‘omsla’, is in de eerste plaats, dat ik nog meer zin heb, om in Juli te gaan. Verder (maar dat ware weer te annuleeren) heb ik de verlangende ouders inmiddels beloofd in Eibergen te komen; laat ik dat nu maar doen, dan weer een paar werkweken, en vervolgens de vrijheid (ik voel de beteekenis van dat woord, sedert ik in een vak ben, op bijna verlichte wijze! Dat komt van een baantje).

Dus: vast in Juli, behalve als jij... zie boven! Dag!

je Menno

Ik heb juist een boek van Hesse gelezen, Narziss und Goldmund (voor het Cr. Bull.). Dat is vreeselijk, ik had nog nooit iets van hem onder oogen gehad. Zoo strooperig duitsch, dat je er wee van wordt.

Origineel: particuliere collectie

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie