Constant van Wessem
aan
Menno ter Braak

[april 1931]

Beste Menno

Ik heb je gewijzigd stuk voor De Vrije Bladen ontvangen en doorgezonden. Ik ben blij, dat je je onbillijkheid jegens Busken Huet hersteld hebt, er lag al een ‘Noot van de redactie’ klaar om er tegen te ageeren voor het geval je bij je meening bleef. Dat het ‘jasje’ van Marsman door Greshoff wordt aangetrokken, hem dus blijkt te passen - is dat eervol voor Greshoff of oneervol voor Henny?

Ik las het manuscript van je roman Hampton Court. Ik moet je ruiterlijk bekennen, dat je hoofdstuk ‘Signalen’ in De Stem mij zorgen baarde, doch dat de indruk na lezing van de rest geheel ten goede gewijzigd is. Vooral tegen het eind wordt het zeer goed. Wij hebben ‘Eline's gezicht’ voor De Vrije Bladen gehouden. Ik persoonlijk had het liefst ‘Gerekt afscheid’ gehad, dat compositorisch nog beter is, doch dat had je al aan De Stem gegeven. Waarom mochten De Vrije Bladen niet de eerste keuze hebben? Het is jammer...

Mijn Charleston begint volgende week den dans. Ben benieuwd hoe de snoode wereld de afbeelding van haar snood bedrijf zal opnemen!

Hartelijke groeten, ook aan je (mij nog onbekende) vrouw.

je Constant v.W.

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie