E. du Perron
aan
Menno ter Braak

Parijs, 11 oktober 1934

Parijs, 11 Oct.

B.M.

- Daarnet je brief. Als het voor jou beter uitkomt om aant. te publiceeren, schrijf dan omgaand, want dan kan ik je toch nog wat zenden (er ligt een pakje klaar). Je hebt de copy van de 15e. Anders Ducroo, dat bij je ligt. - Een briefkaart is genoeg.

Hart. groeten van je

E.

Misschien staat op dat hoofdst. niet ‘Balekambang. Zandbaai’, maar een cijfer: IV, denk ik.

B.M.

- Ik had deze briefkaart al klaar, maar doe daarnet een ontdekking bij het werken aan Ducroo. In het hfdst. Balekambang, Zandbaai is een bladzij verloren gegaan (wschl. bij Querido) en ik zie geen kans die aan te vullen. Maar ik denk dat jij die blzij wel hebt, in de copy die J. v. N. je gezonden moet hebben - als hij dat tenminste deed, want dat heb ik nooit gehoord. Zou je mij die blzij willen zenden? het moet de 17e bladzij zijn van bovengenoemd hoofdstuk. Het gaat heelemaal over mijn moeder. De laatste woorden van de 16e blzij zijn: ‘een élan, een energie die’, en de eerste woorden van de 18e: ‘zei dat zij er goed uitzag’.

Als je die blzij niet hebt omdat je die copy nog niet van J. v. N. hebt - nog niet gevraagd of nog niet gekregen, zend hem dan omgaand dit briefje met een krabbeltje van jou, en laat hij het mij zenden (gewoon in een brief)- Laat hij jou dan ook alles van Ducroo zenden wat hij nog heeft, want volgens Jan Gr. neemt Gr. Ned. toch niets meer. Voila.

Excuseer me voor al deze moeite -

je E.

P.S. Het hfdst. Balekambang, Zandbaai lijkt me niet een van de beste om te publiceeren. Als je er iets uit neemt, zou het het begin moeten zijn; of beter nog fragmenten. Het beste is misschien dat jij de copy bewerkt, d.w.z. doorstreept wat je onbelangrijk voorkomt en dan telkens zoo'n---------------------------------------- streep zet. Ik heb er geen moed voor en geen kijk meer op. Balekambang, Zandbaai is anders het hfdst. dat direct aansluit op wat tot dusver (in Gr. Ned.) gepubliceerd werd.

Zie ook de geactualiseerde versie van het notenapparaat van de brieven-editie Van Galen Last (1962).

 

Origineel: Letterkundig Museum, Den Haag

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie