E. du Perron
aan
Menno ter Braak

Parijs, [5 november 1934]

Parijs, 5 Nov.

Beste Menno,

Met spanning wacht ik iederen dag op bericht. Ik lees, denk, schrijf, lees, denk weer - en kom niet tot Wijdenes. Slapen doe ik niet meer. Hierbij verder een kleine bijdrage voor Januari-Forum. Je hebt dan 2 panopticums daarvoor van me. En je krijgt een serie blocnote-velletjes over de Russen.

Lees vooral: La Tragédie de la Jeunesse Allemande van Ernst Erich Noth. (Bij Grasset verschenen, het duitsche origineel verscheen nog niet). Het is de helderste uiteenzetting van wat er in Duitschland gebeurd is, en in een zeer sympathieke toon geuit, véél beter dan Der Hass en 3 × zoo intelligent. Noth is een jongen uit de generatie van Klausje, maar 4 × zoo sympathiek, lijkt me. In ieder geval is dit boek ideologisch de beste aanvulling van wat Die Geächteten dramatisch te begrijpen geeft. Het lijkt me voor jou een voortreffelijke stof voor een preek. Stuur je me je preeken nog?

Forum was heel gevarieerd, ofschoon niet prima. Keuls beneden alles, en dat lulstukje over vriendschap ook erg zoozoo. Wanneer komt er weer eens wat van jou? De dialogen! - Je panopt. alleraardigst; ik heb er echt om moeten lachen, wat een uitstekende controle is; Bep ook. Gans toch wat lang en herhalend, Slau wel grappig.

‘Terborch’ voor zijn doen heel geslaagd, beter dan de vorige keer. Tsjip vind ik after all een laag-bij-de-grondsch kletsboek, dat steeds vervelender wordt. Brulez moet ik nog lezen.

Hoe was het in Antwerpen en in Brussel? Laat gauw wat hooren, en verontrust je niet als ik niet direct antwoordt, want men verwacht hier 10 Nov. revolutie (wschl. ‘van rechts’) en 13 Nov. begint - bij leven-en-welzijn en als God het wil (Insj'Allah!) - mijn perzische cursus.

Hartelijk je

E.

P.S. Rudie schreef mij dat hij na De Sm. Mensch even begeerig was naar meer - d.w.z. naar meer houvast - als na de Politicus. Je ziet, wij géven te weinig.

Zie ook de geactualiseerde versie van het notenapparaat van de brieven-editie Van Galen Last (1962).

 

Origineel: Letterkundig Museum, Den Haag

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie