Menno ter Braak
aan
J. Greshoff

19 december 1933

Beste Jan,

Jammer van het artikel en daardoor van het Jan.-nummer! Maar ik reken op later!

Je bent blijkbaar nog steeds niet 100%, aan je brief te oordeelen. Het lijkt me toch ook wel wat erg, om Willem Elsschot er van te verdenken, dat hij jou zijn copie niet toe vertrouwt! En je kunt er mij toch moeilijk zwart om aankijken, dat hij zijn roman aan ‘Forum’ heeft gegeven, want dat heeft hij met de Vlamingen geregeld. Ik zelf schreef hem een tijd geleden alleen eens in het algemeen, dat wij ons aanbevolen hielden; van de vorderingen van zijn roman wist ik toen verder nog niets. Daarna is hij blijkbaar met Maurice ‘in touch’ gegaan, om een bouwsiaansche term te gebruiken, want ik hoorde er niets meer over.

Maar het is vervelend voor je. Ik heb nu Maurice geschreven en hem voorgesteld, dat zij, omdat zij toch al Walschap publiceeren, Elsschot aan Gr. Ned. overdoen. Meer kan ik ook niet doen, want het is een aangelegenheid, die niet mij, maar de Vlamen aangaat (helaas!). Kwade trouw jegens jou bij hen te veronderstellen (laat staan bij Elsschot!) lijkt mij onjuist en een uitvloeisel van je gedeprimeerde stemming. Moge het in orde komen!

‘De Waterman’ is het onderwerp van mijn a.s. Zondagspreek. Ik vind het ook bijzonder goed, heb nu geprobeerd voor het publiek de figuur van v.S. zonder sentimentaliteit, groote woorden en derg. te belichten.

Veel succes met je radiospeech. Waar gaat dat over? Allicht luister ik in het oude Eibergen naar je stem!

hart. gr. ook voor Aty en Truida en van Ant

je Menno

 

N.B. Overmorgen verhuisd naar: Pomonaplein 22, Haag.

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie