Menno ter Braak
aan
J. Greshoff

Den Haag, 8 augustus 1935

den Haag, 8 Aug. '35

 

Beste Jan

Mijn brief zal je nu wel bereikt hebben, maar op gevaar af je antwoord te kruisen, wil ik je toch vast even bedanken voor je vele en levendige existentieteekenen! Het beeld van jou en Thelen is prachtig; hij is groot geworden, de pornograaf! Waarschijnlijk voelt hij zich in Palma toch lekkerder dan in een concentratiekamp!

De brieven van Van der Veen zijn absoluut roerend en allersympathiekst. Wat een merkwaardig mengsel van zoo uit de Schiedamsche bodem opgeschoten ‘wilde’ belangstelling en hartelijkheid. Bovendien lijkt hij mij, bij alle moeite om zich te uiten, zeer zeker niet dom en in ieder geval vrij van valsche ef - en affecten. Ik zal hem nog even antwoorden. Zelden heb ik van cadeau gegeven boeken meer voldoening gehad!

Wij zullen het er wel definitief op kunnen houden, dat wij Zondag 18 Aug. te 16.16 in Genua aankomen, kunnen wij dan van hetzelfde station dadelijk door naar Sestri? - De Nettuno - baas heeft mij nooit geschreven; nu, ik voor mij kan ook zonder, want het zal dus stellig in orde zijn. - Ik lijd momenteel aan herpes rosier oftewel gordelroos, een onschadelijke, maar vervelende en zanikende geschiedenis, die mij nu belet in zee te gaan. Ik hoop, dat ik er tegen 15 Aug. in zoover van af ben, dat ik weer zwemmen kan.

Zeer benieuwd naar je rijmen! En solliciteerend voor ‘Forum’! Van die kabinetscrisis begrijpt niemand hier iets, behalve misschien Colijn en Aalberse vaag een gram; ook mijn schoonvader staat er tamelijk hulpeloos tegenover. De S.D.A.P. had in ieder geval gerekend met de mogelijkheid van een roomsch-rood kabinet, want mijn schoonvader wist de a.s. ministers al te noemen, maar Aalberse beet niet. Nu is het een comedie, echt à la romaine, geworden; Colijn is dank zij het roomsche elastiek (wippen en dan retireeren) weer terug en tot September is de gulden waarschijnlijk nog wel veilig.

Gisteren met moeite over Leopold geschreven. Hoe fraai, maar eigenlijk vervelend is hij toch!

Tot nader! Graag zooveel mogelijk nuttige inlichtingen, als je er weet!

hart.gr. ook van A. tot A.

je Menno

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie