E.J. van der Brugh
aan
Menno ter Braak (Eibergen)

Tiel, 8 augustus 1921

Tiel 8/8 '21

 

Beste Menno

Terug van de reis vond ik de grosze Täuschung - en je briefje. Mijn dank. Ik zal 't lezen als ik tijd heb. Nu is 't erg druk. Donderdag kwamen we thuis. 't Laatst zijn we te Weimar geweest, waar ik Schiller's huis bezocht en dat van Goethe en dat van Liszt: een wondermooie dag. Als je ziet hoe simpel die menschen geleefd hebben dan doorzie je den waan der onnoozelen, die prachtige studeerkamers inrichten, waarin ze niets doen. Er is iets ontroerends in die soberheid. Ik heb geproeft gisting over de verhevenheid der bergen en de verhevenheid van de geest, die toch nog meer waard is. 't Mag dan zijn dat het niet in den haak is van de ellende der valuta te profiteeren, dat is toch ook weer niet hetzelfde wat men er als winst uit meeneemt: een aantal diners en listige koopjes of een zekere geestverheffing. Mij is het laatste zeer meegevallen. Te Salzburg bezochten we het geboortehuis van Mozart. De vereering der Duitschers voor hun Geisteshelden is mij sympathiek. In Goethe's huis hing ook een portret van Hegel, met een speciale opdracht van Goethe...

Op reis maakte ik kennis met een cand. philos. die journalist wordt. Ik zal hem nog eens schrijven. Hij kortte mij de tijd toen ik 's nachts van 12 tot 4 uur in een gangpad v.e. D trein moest staan - een zoon v.e. dominee, uit een heele domineesfamilie maar die aan de traditie ontrouw geworden is. Als hij nu maar geen Nietzsche wordt! Of ook dat is goed!

En toen we a.h. het station aangekomen den restaurateur vroegen wat er voor nieuws was zeide hij: het engagement van Dr. v.d. Poll. Je ex-leermeesteres gaat dus toch in 't huwelijksbootje. Lohengrin-Wernicke is met [onleesbaar] gevaar weggevaren, nu komt Siegfried, de held die het aandurft. De goegemeente vindt de geschiedenis maar matig.

Hier gaat alles weer op 't oud af - en er zijn heel weinig hotels die zoo'n mooi uitzicht hebben als ik van mijn sober studeerhol, waar ik nu een en ander las en bepeins voor mijn verschillende voordrachten. Amersfoort zal wel niet doorgaan, vrees ik. Maar Barchem en Diever dan toch. De eenige lectuur in die bijna 3 weken van de reis bestond uit Führers door paleizen en badplaatsen en een paar aardige boekjes over Ernest Jahnn als treinlectuur. Het wordt dus tijd dat ik me weer aan vaster spijzen gewen.

De Harz is vol van litteratuur: Heine en Goethe. Heeft je fantasie den Hexentanzplatz al bevolkt als op een sabbath? Heb je misschien gedroomd van een Heksenfest waar de leeraressen op bezemstelen rondzwierden en de leeraren als hexenmeister fugeerden? Die nachtmerrie is nu voorbij, en tot de ironie van Heine die zijn academiestad beroemd noemt om de Wurst en de professoren ben je nog niet toe.

Amuseer je, en doe onze hartelijke groeten aan je Oom en Tante. Ik heb niet gehoord dat er iets bijzonders gebeurt hier. Ze kunnen dus onbezwaard van hun rust genieten.

Saluut en tot ziens

t.t. E.v.d. Brugh

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie