Ant Faber
aan
Menno ter Braak [Rotterdam]

[Zutphen], [voor 21 januari 1932]

Beste Menno

Hierbij het beloofde boek. Geluk er mee. 'k Ben benieuwd, wat je van m'n geliefde zwager vindt.

'k Vond het gezellig Zaterdag en moet er nog wel eens even aan denken. In Amersfoort heb ik de noodige complexen voor hier weer wat opgefrischt. Maandagmorgen met goede moed weer begonnen, maar de fondsen dalen al weer aanmerkelijk. Waarin het ‘nieuwe systeem’ eigenlijk bestaat, weet ik zelf niet. Maar 't heeft ook goed gedaan, dat ik er even uit ben geweest.

Vanavond las ik ‘Dr.Dumay’ nog eens over. Er was nog een heel stuk, dat ik niet had gelezen nl. de millionairsdroom. Vond ik goed. 'k Kan me nu van Dr. Dumay wel een beeld vormen en naar ik geloof wel zuiver.

‘Marie’ heb ik nog niet recht door. 'k Vind het naar dat ze ‘Marie’ heet, het past niet bij haar. 't Kan zijn dat jij niet zoo'n hekel aan die naam hebt als ik. Als ik wel eens over namen gedacht heb, was ik altijd doodblij, dat ik niet ‘Marie’ heette oftewel ‘Merie’. Margot is goed en de overgang Marie-Margot ook.

Verder trof mij in de laatste regels deze zin: ‘Wij slaan de romantiek veel te hoog aan, omdat wij aan geen enkel werkelijk gevaar meer zijn blootgesteld.’

Ik begrijp dit niet erg goed. Wat bedoel je eigenlijk met de romantiek in dit verband en waarom ‘omdat’.

Met Bert had ik Zondag nog een gesprek naar aanleiding van een boek, waar we verschillend over dachten. Wat is een roman, en waarom lees ik.

Bert zei ongeveer: ik lees alleen om door het boek en het lezen en de personen in een andere wereld binnengevoerd te worden, waarin ik dus in mee kan leven. Dus om mezelf kwijt te raken.

Ik geloof, dat ik daarom niet lees. Ik weet alleen, dat ik zoo lees, als ik zuiver voor ontspanning lees b.v. in de vacantie en ook wel vaak op andere oogenblikken. Maar als ik werkelijk ‘lees’ om te lezen! Maar ik kon niet zeggen, waarom ik wèl las. Stom!

Hiermee annex is natuurlijk ook de questie van het ‘beeldend vermogen’, waar we 't laatst over gehad hebben. Als je zin hebt, schrijf er eens over.

Verder is er weinig nieuws. Vader is morgen naar Eibergen om Koning Alcohol te verslaan. Logeert bij jullie.

'k Ben blij met m'n nieuwe boekenaanwinst, 'k zal eens naar een nieuwe kast dienen uit te zien of beter wat opruiming te houden.

De taxi kostte 1.30, had dus ruim genoeg, die gulden krijg je bij gelegenheid terug of ik zet hem in wat anders om. Een hoedje naar mijn keuze heb ik nog niet gezien, 'k heb anders goed uitgekeken op reis. 'k Schrok al toen v. Gend en Loos voor de deur bleef staan vanmorgen. Je bent er toe in staat geloof ik, maar je doet het niet hoor! Bij de nieuwe mode zal ik goed uit kijken! en misschien zelfs je hulp nog wel in roepen.

Dag hoor!

Hart. gr.

Ant

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie