E. du Perron
aan
Menno ter Braak

Parijs, [1 juli 1935]

Parijs, 1 Juli.

Beste Menno,

Vanmorgen kreeg ik ‘ons’ stuk, dat wel erg bleek afsteekt bij wat jij schreef, maar Bep heeft tegenwoordig meer dan ooit een principe van wezenloosheid voor krantenwerk, en tenslotte staat er dan toch in wat het vermelden waard was. Heinrich Mann, die door jou telkens aangekondigd werd, ontbreekt bij ons, maar je verliest niet veel! - Zend me alsjeblieft nog 2 exx. van de kranten waarin deze stukken van ons voorkomen, dus van alle 3 stukken. Heb je nog wat gemaakt van dat Comité of Bureau en van de voorstellen van Last? Zend je me ook nog andere stukken van je?

Ik ben nu maar weer begonnen aan Fermina. Het congres laat ik bezinken, vooral na mijn interview met Sandberg voor Het Volk. Kijk daarnaar uit en zeg me wat je ervan vindt. In Forum wil ik ditzelfde zeggen, maar 10 × ‘dieper’ en beter. (het benieuwt me overigens of Het Volk het interview integraal opneemt.)

Schrijf me nu weer eens over wat anders. Heb je Vestdijk nu teruggezien? Wat is zijn houding tegenover de Mij? En wat hebben jullie beslist ten opzichte van Forum?

Ik probeer Anna Karénine te lezen, dat me tot dusver heel vaak verveelt. Het is toch Robbers in het 10 × betere; en veel minder smakelijk en boeiend dan Couperus. Maar ik houd koppig vol. Wanneer komt Het Tweede Gezicht nu uit? Ik verlang er zéér naar, en laat Anna misschien ervoor varen.

Wil je Hein voor me bedanken dat hij mij zoo trouw de recensies over Ducroo zendt? In Het Volk stond een werkelijk sympathieke bespreking - zonder literaire spitsvondigheden maar bepaald vol ‘begrip’ - van den hoofdredacteur Winkler (volgens Sandberg).

Ik scheid er mee uit: deze pen maakt me langzamerhand dol, en bovendien ben ik overspoeld door radio-muziek terwijl ik met mijn eigen schrift worstel.

Hartelijke groeten van ons 2, ook voor Ant,

steeds je

E.

Zie je Gans nog? Zoo ja, zeg hem dan dat ik voor hem bij de N.R.F. ben geweest, dat ze hem de gevraagde boeken zullen sturen, en vraag hem of hij mij terug wil zenden: La Terreur Fasciste van Salvemini (als hij het nog heeft). Ik vermoed dat hij zijn licht bij je kwam, of nog komt, opsteken over het Congres. Ook Dekker heeft vuur en vlam gespogen in Het Volk. Sandberg is een griezelig braaf mannetje, maar heeft me na het intervieuw op al zijn verzen onthaald, wat een pijnlijk experiment is, vooral omdat hij zegt de ‘eenvoud’ te willen en de ‘humbug’ te verfoeien, wat een onaantastbaar goed beginsel is!

(Merde voor deze pen, en nogmaals gegroet.)

P.S. Heb je het Weiss-buch al gelezen? (over de Roehm- en Dollfuss-moorden). Ik denk eraan, omdat hier nu eindelijk de fransche vertaling is verschenen. Noth zegt dat het heel goed is.

Zie ook de geactualiseerde versie van het notenapparaat van de brieven-editie Van Galen Last (1962).

 

Origineel: Letterkundig Museum, Den Haag

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie