Menno ter Braak
aan
J.M.B. Stolte

Amsterdam, 2 februari 1930

Amsterdam, 2 Feb. '30

 

Mijn lieve Hanneke,

Ik zit nu te schrijven aan het bureau des heeren van Beusekom, in de den Texstr. Plannen, om naar Tiel te gaan, heb ik moeten opgeven, aangezien men daar al gasten had voor vandaag. Ik zal het nu nog maar wat moeten uitstellen, want volgende week is het P.C. diner. Gisteren was er Liga; geheel nederlandsch programma, zoo als je zult zien uit het blad (ik stuur het je met gelijke post op). Het was een succes fou, en weer eens een echte Ligadag. Een volkomen onbekende man uit Wormerveer, Dick Laan, maakte een kostelijke film ‘Voetbal’' die geweldig werd toegejuicht. Verder was Mal prachtig in zijn studie’s, en Zuiderzee is ook een uitstekend ding. Het bestuur kwam dus grijnzend uit het theater.

's Avonds liep ik American binnen en stuitte onmiddellijk op... Mannus, die juist met den middagtrein was aangekomen. Hij had de laatste berichten van je, o.a. dat je met ijver aan de boekbinderij was. Ik kon merken, dat hij het prettig met je had gehad. Hij was trouwens over het geheel optimistisch, en is hier o.a. gekomen, om De Uitkijk, die onder den ouden opa nog altijd, maar zoo-zoo gaat, op pooten te zetten. Ben je al eens in de Studio 28 geweest? Ga daar eens heen, ik hoorde, dat de reacties van het Parijsche publiek op ‘Regen’ allergekst moet zijn! - Van Maas Holleman kreeg ik een leuke gravure cadeau voor ons interieur; te weten, een gravure van Tiel in de 18e eeuw, met bolwerk en alles er op! Hartelijk van hem; ik zie hem zelden, maar dan is hij altijd vol attentie.

Het is nu al Februari! En je bent dus echt prettig op streek. Ik wist, dat je eerst die blijkbaar noodzakelijke en onomzeilbare heimwee-periode zou moeten doorbreken, maar gelukkig, dat je er zoo perfect door bent gekomen. Ik stuur je binnenkort dingen, om voor me in te binden! Een uitstekend idee vind ik dat, het is een mooi vak en juist iets voor jou, lijkt me.

Vanmiddag ga ik met Jan en Ly naar ‘De Storm’ van Shakespeare. Zij tortelen nog wat onverantwoord, maar het is een sympathiek paar. De eerse verloofde schijnt echter (praat daar verder niet over!) lastig te zijn, en zelfs haar te vervolgen. Dat is een minder aangename consequentie van het carnaval der burgers.

Wim had het zoo druk, dat hij gisteren niet met ons kon eten; ik zocht hem 's avonds nog op. Je kap is prachtig geslaagd; hij was er nog steeds dankbaar over gestemd.

Ik moet er uitscheiden, want de Storm dreigt. Ik schrijf gauw weer. Laat vooral alles weten van je ervaringen!

Gisteren bedacht ik Dina met een Telegram.

Dag, dag, veel lange zoenen van jouw

Menno

 

Met Henny en Rien was het heel goed. Zij wonen er werkelijk geslaagd.

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie