G.H. 's-Gravesande
aan
Menno ter Braak (Eibergen)

Kijkduin, 27 december 1935

Kijkduin, 27 Dec 1935

 

Beste Menno,

Vanmorgen vond ik je brief op Kantoor en vanavond ben ik nog eens aan het snuffelen gegaan. Of Gabriël Haman van Lennep is weet ik niet. Ik heb bij ten Brink het leven van v.L. gelezen, maar vind er weinig overeenkomst in. Hij vertaalde wel verschillende dingen van Byron, maar Corsair niet. Dat deed in 1843 S.J.v.d. Bergh. Ook Beets vertaalde veel van Byron en wie niet in dien Tijd?

Godevaert lijkt sprekend op den vader van van Deijssel, ook uiterlijk: zwart gehaarde, zwart gebakkebaarde, met de zwarte oogen onder de zwarte wenkbrauwbogen. Hij schrijft ook over schilderkunst. Had jij niet een ander voor Godevaert? Of twee personen in één?

En, nu nog eens Gabriël. Dat voordragen van die verzen is zoo onmogelijk niet. De van Hamels stonden bekend als poseurs, die graag reciteerden. Maar ik heb je al meer gezegd: ik geloof niet, dat Paap één bepaald persoon bedoeld heeft. Hij heeft eigenschappen van verschillende personen in een figuur samengebracht. Heeft Gabriël bij Paap niet een snor? Dat had van Hamel ook, maar van Lennep niet. Aan dit geschrijf heb je niet veel, dat geef ik grif toe, maar ik weet het werkelijk niet, ben suf. Het is druk op Kantoor.

De stukken waar je naar vroeg zijn al geplaatst, zooals je misschien gezien hebt.

Hierbij een stukje uit het Handelsblad. Hoe ze zoo iets uit je artikel kunnen lezen begrijp ik niet. Zal wel aan mij liggen.

hartelijke groeten van

je Hein

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie