Simon Vestdijk
aan
Menno ter Braak

Den Haag, 13 december 1933

Haag 13-12-'33

 

Beste ter Braak,

Hartelijk dank voor het boek en het alleraardigste vers, waarvoor Max Donner misschien de neus opgehaald zou hebben, maar dat Dumay toch waardig is. Ga zoo door! Ik ben hard bezig aan Ulysses; over een week hoop ik 't je te kunnen sturen of overhandigen. Natuurlijk hoop ik op een ‘gemakkelijke’ plaatsing van dit en volgende producten, maar ik reken er dan ook op, dat je me je kritiek niet onthoudt. Mocht je eenige bezwaren hebben, dan neem ik m'n werk onmiddellijk terug. Als dichter ben ik misschien genoeg ‘vakman’ om op m'n eigen oordeel af te kunnen gaan, als prozaïst daarentegen onderwerp ik me voorloopig liever aan het jouwe! Het essay dreigde al weer erg lang te worden maar ik heb nu het hoofdstuk ‘Joyce als cineast’ opzij gelegd voor een onafhankelijk opstel, later. Verder is er een hoofdstuk over ‘Unprintable Words’, en het begint met: ‘Synthetische bereiding van Joyce’. Dit om je nieuwsgierigheid gaande te maken.

Politicus z. P. las ik met plezier. Stijl en houding zijn inderdaad een logische consequentie van het Démasqué: de schoonheid is gedemaskeerd, nu moet je 't wel zelf ontgelden! Uitmuntend polemisch stuk van E! Daarvoor krijg je van mij de heele Uren cadeau!

Zijlstra is er in geslaagd om m'n drie bundels te doen verdwijnen; ik moet nu Vrouwendienst gedeeltelijk overtikken. Als je soms die ‘Witte vrouw’ minder geschikt vindt voor 't beginno, stuur 't dan even p.o. op, dat scheelt me 5 pag. Er blijven genoeg verzen over om een keuze uit te doen, en zelf ben ik niet speciaal gehecht aan de W.V. Ik zou 't prettig vinden, als ook v. Vriesland mijn verzen even doorkeek om er de beste uit te pikken.

Met hart. gr.

je Vestdijk

 

z.o.z.

Zoo juist kaart v. E., met bericht, dat ook jij ‘met het rund Bouws definitief afrekende’!! Ha! Ook jij al stierenvechter? 't Mooiste vind ik, dat Bous = koe (niet waar?), maar dat is meer een grapje voor Joyce.

SV.

 

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie