Briefwisseling Menno ter Braak - G.M. Waar Jr.

G.M. Waar Jr.
aan
Menno ter Braak

Rotterdam, 24 oktober 1935

Rotterdam, 24 Oct. '35

Zeer geachte Heer ter Braak.

Eerlijk gezegd vond ook ik de scène met Dr. Carter nog niet sterk genoeg. Aannemende, dat wij in de belichting zouden slagen, dan nog zou het effect niet voldoende kunnen zijn. Vast staat, dat Carter het klassieke baantje van ‘deus ex machina’ moet opknappen en evenmin is het aan twijfel onderhevig, dat men zoo'n heer met de noodige egards moet behandelen, hetgeen met de belichting zou kunnen geschieden.

Nu leek me aanvankelijk Uw idee om Carter de geheele scène te laten staan minder juist. Immers loopen we hierbij het gevaar in een herhaling van de ‘explicatie-scène’ te vervallen. Misschien is daar iets op te vinden door Peters en Müller ook te laten staan. Bij de opkomst zou Carter een extra schijnwerper op een snel verdonkerd tooneel kunnen krijgen. Ik voor mij houd niet van zoo'n sterk geforceerde onderstreping van een persoon. Verder de belichting van het fond ( rood met bliksemschichten ter onderstreping van de slotclause).

Een andere opening - die ik vooralsnog prefereer is deze. Carter komt op: de heeren gaan zitten. Door de stoel van Carter op een flinken afstand van de tafel te plaatsen kan Carter van de overige spelers worden geabstraheerd. Tijdens deze scène wordt het toneel donker. Fondverlichting als boven. Carter staat echter veel eerder op bij: ‘Mijne heeren er staan dingen te gebeuren’...(blz 115). Ook Müller staat op. Peters blijft zitten tot blz. 117. (verhouding Peters - klein (op stoel) contra Carter (groot zakenman staand). Ook het bereiken van een climax wordt hierdoor vergemakkelijkt.

Carter beweegt zich dan naar fond. Rest als boven. Dinsdag zal ik definitief een beslissing nemen. Is U het er niet mee eens, dan kunnen we Donderdagmiddag nog zien.

De generale vanmorgen had een wat rommelig verloop. Hoe kan het ook anders. Tusschen de scènes door persfotografen, enz. Maar evenals U heb ik veel hoop op de uitvoering.

Dat wij in onze verwachtingen niet teleurgesteld zullen worden.

Met hoogachting

GM Waar Jr.

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie