Mannus Franken
aan
Menno ter Braak (Amsterdam)

Parijs, 2 november 1928

2-11-'28.

 

Beste Menno,

Even in haast je brief van vanmorgen beantwoord. Tot mijn spijt kan ik je niet aan de gevraagde foto's helpen, want Germaine is de heele week uit de stad en komt eerst Woensdag of Donderdag terug. Je zult het dus zonder foto's moeten doen.

Ik ben over de schrik van Feu Mattias Pascal nog steeds niet heen. Het geeft natuurlijk niets er nog op terug te komen, maar je zou me een plezier doen aan Joris het boekje van Pudowkin over filmregie te leen te vragen. Daar staat een beschouwing in over enkele fragmenten. Het spreekt vanzelf, dat ik geen wijziging van oordeel verwacht, maar de Liga is een studieclub en ik blijf erbij, dat in groote lijnen een Coquille verder in de toekomst ziet - maar dat Feu Matthias als studiemateriaal een beter lot verdiend, dan te worden aangeduid als rot.

Ik kreeg den indruk ook door de verhalen van Joris en Jordaan, dat er moeilijkheden waren. Dit vindt dadelijk hier zijn terugslag en ik heb het gevoel, dat alles nu minstens over zeven schijven loopt.

Zonder twijfel zijn al die toornen gerechtvaardigd. Ik zou alleen echter dit in overweging willen geven. Zie de Liga niet alleen van Holland uit. Haar taak is veel grooter dan jullie in A'dam beseffen. Jordaan heeft het hier nu een klein beetje door gekregen. Zet alle persoonlijke moeilijkheden opzij voor het werk van de Liga zelf. Ook ik heb het hier niet gemakkelijk. Ik kan er moeilijk over schrijven - je moet het zien als je hier in Parijs komt. Dan zul je ook erkennen, dat mijn geloof in de taak van de Liga niet overdreven was.

Programma 2 ziet er wel een beetje mager uit voor de pauze, want het fragment van La Folie des Vaillants is een 100 meter. Nemen jullie Visages d' Enfants om de kinderen en de begrafenis?

Ik hoop er binnenkort toe te kunnen komen een artikel over de toestand hier te schrijven, maar had tot nu toe geen tijd.

Doe mijn beste groeten aan de bekenden en vraag aan Jordaan als je wilt, of hij in December nog hier komt. Als hij het me even laat weten, arrangeer ik voor hem enkele rendez-vous.

t.t.

Mannus

 

Het fragment van La Folie stuur ik Maandag per K.L.M., zoodat deze Dinsdagmiddag in A'dam is.

 

Origineel: Amsterdam, EYE Film Instituut Nederland

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie