Briefwisseling Menno ter Braak - Hans Ivens

Hans Ivens
aan
Menno ter Braak

Nijmegen, 27 September 1927

Nijmegen 27 Sept 27

Beste Menno,

Hartelijk dank voor je brief in Augustus. 't Spijt me eigenlijk dat ik zoo laat antwoord. Na die langdurige pleuris functioneert mijn tijdsbegrip niet zoo geregeld meer.

Waarschijnlijk ben je nu na de Koninklijke Bibliotheek weer in Amsterdam en krijgt je interview met Otto III zijn uiteindelijke vorm? Zal het nog dit jaar zijn?

Over het prae-natale bestaan van de Explicateur vernam ik enkel uit de krant. Ben zeer benieuwd. Joris schreef me vorige week dat Cavalcanti ‘waarschijnlijk’ 1 Oct. zelf zou komen. Hopelijk is de meer positieve vorm van het item in P.C. gegrond. Helaas zal ik het niet meemaken. Mij reconvalescentie zal nog een paar weken duren. Voor de volgende matinée kan ik je dus met de convocatie-adressen helpen. Verder moet ik een rustig leven gaan leiden. Dus adieu Rembrandt, Schiller, Thorbecke! Er is in zoo'n ziekte een zekere evolutie. Na de koortsdroomen, een wekenlange dialoog met jezelf. Tenslotte krijg je je nieuwe rol te leeren om weer mee te gaan spelen. Ik doe nog maar half mee; serieus werken is nog verboden. Zoodoende kan ik allerlei lezen waar ik tevoren geen tijd voor had. Op het oogenblik laat ik me meesleepen door Christian Wahnschaffe. Daarin loopen allerlei gevierendeelde personen rond die je in bundeltjes samen kunt nemen om heele menschen te krijgen. Maar die geanalyseerde krachten zijn dan ook heftig. Toch is [Landin/Landru?] me liever.

Hart. groeten

t.à.t.

Hans

P.S. Zoonet bracht de post de kaart van de Filmliga. Prachtig! Maar de Stoa sta me bij om Zaterdag rustig in Nijmegen te wandelen! Indien mogelijk, zou je me dan een exemplaar v/h ‘uit te geven orgaan’ willen sturen?

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie